Cees Dekker vs. Govert Schilling
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Cees Dekker vs. Govert Schilling: gaan geloof en wetenschap eigenlijk wel samen?

Gaan geloof en wetenschap eigenlijk wel samen? Als het aan nanowetenschapper Cees Dekker ligt wel. Wetenschapsjournalist Govert Schilling heeft moeite met die combinatie. Gisteravond gingen ze in gesprek in de talkshow Op1.

"Er heerst een soort mythe dat geloof en wetenschap in een groot conflict zijn met elkaar, ik zie dat niet zo", vertelt Dekker. "Ik ben actief wetenschapper en wat ik allemaal voorbij zie komen pas prachtig bij mijn christelijk geloof." Schelling is het hier niet mee eens. "Geloof en wetenschap in één verhaal brengen, dat moet je niet willen. En ik denk dat het niet kan."

Bekijk onderstaand fragment en klik hier om de volledige uitzending terug te kijken.

Reacties

D
Ik als Christen geloof in God de Schepper die snel kan scheppen. Als Hij zegt in proza dat Hij dat deed in 6 dagen, geloof ik dat. De rest van de bijbel is immers ook geloofwaardig, waarin sommige delen weldegelijk poetisch zijn. Geloof en wetenschap gaan prima samen, omdat God de Grote Wetenschapper is die alle natuurwetten ook ingesteld heeft. Evolutie is een gedrocht van een theorie die noodzakelijk is voor atheisten die God willen ontkennen. Dat sommige Christenen proberen schepping en evolutie te combineren mag en is wellicht interessant.
Het proefje van water en olie in een glas, waarmee Govert aantoont dat geloof en wetenschap net als olie en water niet te vermengen zijn, is simpel en afdoende. Maar zijn geloof en wetenschap wel met olie en water te vergelijken? Bovendien kunnen olie en water onder invloed van ionen wel degelijk mengen: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/water-en-olie-kunnen-wel-mengen/

Overigens; als olie staat voor geloof, dan maakt de proef wel duidelijk dat geloof boven wetenschap staat.
F
De kernvraag is: Waarom wil je een evolutietheorie naast het scheppingsverhaal. Heb je dan niet genoeg aan het scheppingsverhaal? Wil je als mens als God zijn, de oerzonde uit het paradijs? Als je alles wilt bewijzen m.b.v. de evolutietheorie is het eindstation dat je God op den duur niet meer nodig. Je doet Gods almacht tekort als je de evolutietheorie vast wilt houden naast het scheppingsverhaal, een onbegaanbare weg!
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.