Ds. T. A. Bakker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Hoeven christenen niet bezorgd te zijn? Ds. T. A. Bakker antwoordt

'In Lukas 12:22-29 staat dat christenen zich geen zorgen hoeven te maken. Spurgeon zegt dat het ons niet aan kleding eten zal ontbreken als we op God vertrouwen. Hoe zijn deze woorden te rijmen met de realiteit van christenen die naakt en hongerig in de gevangenis zitten? Is de belofte niet voor hen?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. T. A. Bakker geeft antwoord.

"De Heere Jezus zegt het inderdaad letterlijk tegen Zijn discipelen: 'Zijt niet bezorgd voor uw leven' (Luk. 12:22). Waarom dan niet?", vraagt de hersteld hervormde predikant. "Allereerst omdat we onze zorgen om voedsel en kleding moeten relativeren: er is meer belangrijks op aarde (vers 23). Vervolgens wil Jezus dat op onze hemelse Vader vertrouwen (vers 24, 26-28). Hij wijst op de vogels en de prachtige lelies. Zij groeien wel en eten wel. Daar hoeven ze niets voor te doen. En, zo zegt Hij, jullie zijn voor je hemelse Vader van veel grotere waarde dan de vogels en de lelies! In de derde plaats stelt Christus dat zorgen maken ons helemaal niks helpt (vers 25). Geen zorgen dus, maar vertrouwen op je hemelse Vader!

Dat lees ik ook in je vraag: er zijn toch gewoon christenen die honger lijden? Die gevangen zijn? Is de belofte niet voor hen? Jawel, deze beloften zijn ook voor hen. Het is namelijk niet zo dat een belofte pas voor jou is als je er veel bij voelt. Dan moet het wel zo zijn dat je niet op deze belofte aankunt, toch? Dit zijn scherpe vragen, die diep in je hart kunnen binnendringen. Ze kunnen je zo in beslag nemen, dat je het niet meer aandurft om je vertrouwen te stellen op het Woord van Gods belofte.

Wat doet het geloof? Midden in al die aanvechtingen klem je je vast aan het Woord van de Heere. Als je in de schulden raakt, roep je: 'Vader, U voert de vogels toch ook? Mij dan niet?!' Als je ziek wordt, zeg je: 'Heere, U hebt toch gezegd: Aan uw zijde zullen er duizend vallen, en tienduizend aan uw rechterhand; tot u zal het niet genaken (naderen) (Psalm 91:7). Maak het waar!' (...) Zo’n diep vertrouwen op de Vader, Die Zijn Zoon voor je gaf. Als Hij Zijn enige Zoon voor mij heeft laten lijden en sterven, zou Hij me met Hem niet alles geven?"

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Mooi antwoord van deze nog jonge dominee.
Het is prachtig wat deze ds. zegt. maar zorgen om voedsel relativeren brengt geen brood op de plank. Miljoenen mensen sterven van de honger. Ik vind dit bizar moeilijk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.