René de Reuver
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2020 door Jeffrey Schipper

PKN-scriba juicht anti-racismeprotesten toe: "Racisme is zonde"

"De Geest van God ontneemt mensen de adem niet, maar schenkt deze aan ieder mens. De noodroep van George Floyd ‘I can’t breathe’ (ik kan niet ademen) is een schreeuw uit de diepte tegen het uitdoven van de pinkstergeest!" Zo reageert ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), op wereldwijde protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd.

De Reuver: "Het is goed dat mensen, aangespoord door de protesten in Amerika, wereldwijd opstaan tegen het kwaad van racisme. Terecht accepteert men het niet langer dat mensen beoordeeld, geoordeeld en zelfs gedood worden omwille van hun huidskleur of anderszins ‘anders’ zijn. Als we hierbij maar niet vergeten kritisch naar onszelf te kijken. Protesteren begint dichtbij huis.

Al in 1992 nam de synode van de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk krachtig stelling tegen racisme, met de uitspraak: racisme is zonde! Het is verschrikkelijk dat het 28 jaar later nog steeds nodig is om dit tegen elkaar en tegen onszelf te blijven zeggen en te moeten herhalen.

Racisme is zonde, omdat voor God elk mens telt. Het is aan ons om gestalte te geven aan en op te komen voor deze gelijkwaardigheid. Dat is niet eenvoudig. Het gaat in tegen impliciete superioriteitsgevoelens en tegen onze primaire angst voor het vreemde en voor de vreemdeling. Het vraagt om omkeer en geloof in God, de Schepper van ieders leven.

Als kerk staan we in het bijzonder naast diegene de adem wordt ontnomen. Vrede gaat niet zonder gerechtigheid. Psalm 85 zingt over heilig land ‘waar goedheid trouw ontmoet, het recht de vrede met een kus begroet’ (couplet 3)."

Lees hier het volledige commentaar van ds. René de Reuver.

Reacties

J
Jammer dat de scriba hierin meegaat. In elk geval niet namens mij.
c
Wat zal Daniel gedaan hebben in een onze tijd. Zou hij ook demonstreren? Denk het niet. Esther en de joden waren die in grote opstand gekomen. Had Paulus zelfs niet een slaaf terug gestuurd naar zijn meester. En onze grote Meester waar we allemaal slaaf (knecht) van zijn? zou hij zeggen ga vooral rellen?Natuurlijk moet de rechtvaardigheid hoog staan. Maar ten koste van wat?
Ben wel helemaal voor het anti-racisme gedachtegoed. Immers we zijn allemaal door God gemaakt. En Hij heeft ons allemaal enorm lief. We zijn allemaal naar Zijn beeld gemaakt. Maar ik zet wel mijn vraagtekens bij deze protesten, die nogal eens (vooral in de VS) uitmonden in geweldadigheden en plunderingen. En als er dan ook nog eens (bak)stenen in proteststeden te vinden zijn, terwijl ze daar niet nodig zijn voor restauratie o.i.d. dan krijgt het iets schimmigs. Zou er meer achter zitten ? Ik heb zeker het vermoeden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.