troonrede
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2020 door Redactie

Troonrede dit jaar in Grote Kerk Den Haag: 'Zolang je er maar geen kerkdienst van maakt?'

Ieder jaar vindt de Troonrede op de derde dinsdag van september plaats in de Ridderzaal. Maar dit jaar is alles anders, dus ook op Prinsjesdag. Vanwege het coronavirus is namelijk besloten om de Troonrede dit jaar in de Grote Kerk in Den Haag plaats te laten vinden. Opvallend, want als er een kerkdienst wordt georganiseerd mogen hier minder mensen aanwezig zijn.

De Troonrede wordt standaard bijgewoond door alle 150 leden van de Tweede Kamer, 75 leden van de Eerste Kamer én natuurlijk de leden van het kabinet. Wanneer zij allemaal aanwezig willen zijn kan in de Ridderzaal de aanbevolen 1,5 meter afstand niet gegarandeerd worden. Dat kan in de Groter Kerk in Den Haag wel. Daarom is er besloten om dit jaar in deze kerk de Troonrede door de koning te laten voorlezen. Wel is besloten dat Kamerleden bij deze editie geen partner of andere gast mee mogen nemen. Ook diplomaten zullen ontbreken.

Twitteraar Willem de Wildt, werkzaam bij de SGP in de Tweede Kamer, vindt het in ieder geval een opvallende keuze. Vooral omdat op dit moment bij een eredienst veel minder mensen aanwezig mogen zijn in dezelfde ruimte. ‘Interessant’, schrijft hij. ‘In een kerk mag je een museum vestigen of 225 Kamerleden + ministers en staatsecretarissen laten samen komen, zolang je maar geen kerkdienst ervan maakt?'

Uiteraard zal de tweet met een knipoog bedoeld zijn. De vraag is namelijk of de maatregelen tegen die tijd al niet verder versoepeld zullen zijn. Kerken mogen vanaf 1 juli met maximaal 100 personen samenkomen. De kans bestaat dat dit vanaf 1 september nog verder versoepeld gaat worden. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.