Virginia Prodan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

10 juni 2020 door Dirk van Genderen | Faithwire

"Toen hij mij wilde doodschieten, vertelde ik het Evangelie"

De Roemeense Virginia Prodan had eigenlijk dood moeten zijn. In haar boek ‘Saving My Assassin’ beschrijft ze wat er is gebeurd, toen ze nog in Roemenië woonde en dictator Nicolae Ceauscescu het er voor het zeggen had.

De toen 23-jarige Virginia zette zich in voor de vrijheid van de godsdienst in haar land. Dat riep de woedde op van het Roemeense bewind. Het kostte haar bijna haar leven. Maar God greep in en spaarde haar leven. Ze woont nu in Amerika.

"God gaf mij een taak en ik was slechts een werktuig in Zijn hand", vertelt ze. "In Roemenië was het toen, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, zo dat de overheid God was en niet Christus. Wanneer er christenen werden ontdekt die een Bijbel hadden of aan anderen het Evangelie vertelden, werden ze in de gevangenis gegooid."

Virginia was een dappere christen. Ze vocht het beleid van de Roemeense overheid aan, tot in de rechtbanken aan toe. Omdat ze contacten had in Amerika, Israël en Europa, durfde de overheid haar niet zomaar op te pakken. Zelf is ze overtuigd van de echte reden: ‘God beschermde me’.

Maar buiten het zicht van de camera’s en buiten de rechtbank kreeg ze wel degelijk te maken met de overheid. Ze werd bedreigd, aangevallen, geslagen.
"Ik herinner me nog van een keer dat ik helemaal onder het bloed zat en veel pijn had, dat ik mijn aanvallers recht in de ogen keek en zei: ‘Ik vind het niet fijn wat jullie doen, maar God houdt van jullie en daarom kies ik ervoor ook van jullie te houden. Ze keerden zich toen om en begonnen te huilen."

Nadat ze hard bewijs in handen had gekregen van de leugens en de corruptie van de Roemeense overheid en die in de rechtszaal doorspeelde aan vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade werd het echt gevaarlijk voor haar.

Ceauscescu stuurde kort daarna een huurmoordenaar op haar af om haar te doden. "Toen hij mij wilde doodschieten en ik dacht dat ik zou sterven, kon ik nog maar één ding bedenken: ik vertelde hem het Evangelie. Hij werd zo geraakt door Gods kracht in het Woord, dat hij, in plaats van mij te doden, tot geloof in Christus kwam. Hij verliet mijn kantoor als een vrij man, een broeder in Christus. Wat een wonder! Hij heeft zelfs één hoofdstuk in mijn boek geschreven en is nu actief in de zending."

Bovenstaand artikel verscheen via Faithwire in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen