Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Ruim 1000 kerkleden vertrokken vorig jaar van GerGem naar PKN en HHK

Vorig jaar hebben in totaal 2128 mensen de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) verlaten. De meesten hiervan gingen over naar de Protestantse Kerk in Nederland (784 personen) of de Hersteld Hervormde Kerk (531 personen), laat het Reformatorisch Dagblad weten. Het totale ledental steeg met 81 personen naar 107.745 (doop)leden.

Dit schrijft het RD op basis van het vandaag verschenen Kerkelijk Jaarboek van de GerGem. De meeste kerkgangers die toetraden tot de GerGem zijn afkomstig uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (299 personen) of de Oud Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) (171 personen). In totaal traden 894 personen toe tot de GerGem.

In 2018 werd duidelijk dat de GerGem in de periode van 2008 tot en met 2017 ruim 20.000 (doop)leden zag vertrekken naar een ander kerkverband of onkerkelijk worden. Toenmalig synodepreses ds. J. J. van Eckeveld sprak van van "onthutsende" cijfers. "Dat alles baart ons zorgen en stemt tot droefheid." De predikant uit Zeist wees op de noodzaak van gebed en onderstreepte dat "de Schriftuurlijk-bevindelijke prediking" leidend moet blijven.

Lees ook: Waarom steeds meer mensen de GerGem verlaten (en wat de GerGem zou moeten doen).

Reacties

Ik denk dat als ze hadden gestopt met het ter kerke gaan, het nog verdrietiger zou zijn geweest! De kerk is belangrijk omdat samen geloven de kerk compleet maakt (Efeze 4). Maar ons geloof in Christus heeft ons gered en niet een kerk.
in Christus Jezus heeft niet het besneden zijn enige kracht, en ook niet het onbesneden zijn (of gereformeerd, hervormd of evangelisch) , maar wel dat we een nieuwe schepping zijn. Naar Galaten 6:15 (HSV)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.