Joël Voordewind
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juni 2020 door ChristenUnie

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind gaat Tweede Kamer verlaten

Nog een kleine driehonderd dagen en dan komt er een einde aan het Kamerlidmaatschap van Joël Voordewind. Vandaag kondigt Voordewind aan dat hij na de huidige kabinetsperiode stopt als Kamerlid. Als Voordewind afscheid neemt, is hij het langstzittende Kamerlid namens de ChristenUnie.

Voordewind staat bekend om zijn grote inzet voor mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Hij maakte veel reizen naar het Midden-Oosten en de buitengrenzen van de Europese Unie om met eigen ogen de vaak erbarmelijke omstandigheden van vluchtelingenkampen te kunnen zien. Joël Voordewind stond aan de basis van het kinderpardon dat werd ingesteld in 2013. Mede dankzij zijn inzet kwam er in 2019 een verruiming van dat kinderpardon, waardoor honderden in Nederland gewortelde kinderen toch een verblijfsvergunning kregen.

Voordewind maakte tevens naam als voorvechter van godsdienstvrijheid wereldwijd, bijvoorbeeld in zijn strijd voor de Pakistaanse terdoodveroordeelde Asia Bibi. Met zijn werk om uitbuiting en dwangarbeid in internationale productieketens tegen te gaan, droeg Voordewind bovendien bij aan betere werkomstandigheden en eerlijke handel.

Partijvoorzitter Piet Adema: “Al bijna veertien jaar kennen wij Joël als gedreven Kamerlid, die met zijn werk de hartenklop van onze partij laat zien. Zijn gepassioneerde inzet voor mensen die lijden onder vervolging, geweld of uitbuiting is niet te onderschatten. We zijn dankbaar voor al de impact die hij heeft gemaakt en zien uit naar het onmisbare geluid wat hij de komende driehonderd dagen in de Tweede Kamer laat horen.”

Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “Bij mijn afscheid heb ik me bijna vijftien jaar ingezet als Kamerlid voor christelijk-sociale politiek en ben ik bijna een kwart eeuw politiek actief. De komende driehonderd dagen wil ik dat politieke geluid nog volop laten horen. Daarna wordt het tijd om plaats te maken voor een nieuwe generatie en om zelf een nieuwe fase in te gaan, maar met dezelfde idealen.”

De Tweede Kamerverkiezingen zijn over 284 dagen. Verwachting is dat nieuwe Kamerleden dan binnen uiterlijk tien dagen worden beëdigd. Bij zijn afscheid is Voordewind dan het langstzittende Kamerlid van de ChristenUnie. De enige vertegenwoordigers die langer Kamerlid waren, deden dat (deels) namens één van de voorgangers van de partij.

Reacties

B
Waardering en respect voor de wijze waarop Joël Voordewind zijn politieke verantwoordelijkheid heeft vervuld in de afgelopen 15 jaar als politicus, maar vooral ook al christen, vooral opkomend voor de kwetsbaren in onze samenleving. Hartelijk dank Joël voor je inzet voor en met de ChristenUnie!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.