Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Kees van der Staaij citeert Bijbelboek Prediker tijdens coronadebat

'Er is voor alles in het leven een bestemde tijd. Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven. Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen. Een tijd om iemand te omhelzen en een tijd om afstand te houden.' Met deze woorden uit het Bijbelboek Prediker begon SGP-leider Kees van der Staaij donderdag zijn bijdrage aan het coronadebat.

De politicus legt uit waarom die woorden bij hem weer tot leven komen in deze tijd. "Als die knuffel met opa en oma ineens niet meer kan. Als die bruiloft of die begrafenis, zo anders gaat dan we gewend waren. De wijze Salomo is er zich ook van bewust dat er een God is die boven de tijden staat. Dat maakt niet onverschillig, maar het geeft wel ontspanning en moed. We nemen verstandige voorzorgsmaatregelen, maar proberen niet krampachtig elke onzekerheid en elk risico koste wat het kost uit te bannen.

De ‘anderhalvemetersamenleving’ is dan ook wat de SGP-fractie betreft hooguit een tijdelijke maatregel, die geen dag langer duurt dan nodig is. De SGP pleit in de huidige overgangsfase voor maatwerk. Zet geen pakhuis vol regeltjes neer. Blijf een beroep doen op ieders eigen verantwoordelijkheid. Schep heldere randvoorwaarden als het gaat om afstandsnormen en hygiënemaatregelen. Laat mensen en organisaties vervolgens vrij om binnen die kaders zelf verstandige keuzes te maken. Geef ruimte voor regionaal en lokaal maatwerk."

Volgens Van der Staaij "is het nu de tijd om op alle fronten de geleerde lessen scherp te hebben en om te zetten in actie! Kan het kabinet op een rij zetten wat de belangrijkste geleerde lessen zijn en welke acties worden ondernomen? (...) Ik vroeg eerder of het kabinet bereid is om tegemoet te komen aan de extra vraag naar relatie- en gezinsondersteuning. Daar zijn gesprekken geweest, maar zit nog weinig beweging in." Ook hierover heeft de SGP-voorman een aantal vragen voor het kabinet op een rijtje gezet.

Namens de ChristenUnie constateert Carla Dik-Faber in haar bijdrage dat we leven in een nieuwe realiteit met minder ziekenhuisopnames en terrassen die weer open zijn gegaan. "Maar we moeten nu niet verslappen en blijven herhalen wat de maatregelen zijn die mensen zélf kunnen nemen. Afstand houden, thuis blijven bij klachten en testen, testen, testen. Hoe zit het met dat laatste, minister? Veel mensen hebben gebeld, maar niet iedereen wordt doorverwezen naar de teststraat.

Daarnaast is het belangrijk om stappen te blijven zetten om het virus in te dammen. Het doel moet zijn: zo weinig mogelijk nieuwe besmettingen, en voorkomen dat we overvallen worden door een nieuwe uitbraak. Iedereen weet: je moet het dak repareren als de zon schijnt. Hoe bereiden we ons in deze relatief rustige periode voor op een eventuele nieuwe piek? Denk aan beschermingsmiddelen, maar ook aan rust voor medewerkers in de zorg."

Het Kamerlid wijst ook op de vele "schrijnende verhalen over bezoek aan verpleeghuizen. Mensen kunnen hun dierbaren alleen van achter een hek spreken of onder toeziend oog van personeel. Er zijn ook verpleeghuizen die uit angst de deuren nog gesloten houden voor bezoekers. Wie heeft die regels bedacht? VWS niet, de Inspectie niet. Het kan echt anders. En het moet ook anders." Dik-Faber vraagt hoe het kabinet verder hoe men werk gaat maken van "een gezonde, veerkrachtige en duurzame samenleving".

Lees hier de volledige bijdrage van Kees van der Staaij en klik hier voor het volledige betoog van Carla Dik-Faber.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.