VPE logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2020 door Jeffrey Schipper

VPE neemt afstand van protestbrief Raad van Kerken over Israël

Niet alle lidkerken zijn geraadpleegd over de brief die de Raad van Kerken onlangs stuurde aan minister Blok. In de brief wordt de minister van Buitenlandse Zaken opgeroepen tot economische sancties tegen Israël, mocht Israël overgaan tot ‘annexatie’ van delen van Judea en Samaria. De VPE (Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten) laat weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de brief.

In de brief wordt geprotesteerd tegen 'de annexatie van Palestijnse gebieden door Israël'. 'Annexatie van de gebieden op de Westelijke Jordaanoever zal het vredesproces en een eventuele tweestatenoplossing nagenoeg onmogelijk maken', schreef de Raad van Kerken. 'Ook zal deze leiden tot grotere ongerechtigheid, onteigening, toenemende spanningen, regionale destabilisatie en een verdere erosie van het respect voor het volkerenrecht.'

'De verrassing ligt vooral in het feit, dat er hierover geen plenair overleg met alle leden van de Raad van Kerken is geweest en dat wij hier ook niet rechtstreeks over geïnformeerd zijn', meldt de VPE. 'Er is nu verwarring ontstaan over de vraag welke kerken dit initiatief nu wel of niet steunen. Ook begrijpen wij dat dit vragen oproept, bijvoorbeeld over de onafhankelijkheid van de Raad van Kerken ten opzichte van de Werldraad van Kerken.'

De VPE betreurt deze gang van zaken en vraagt de eigen achterban om gebed voor de plenaire vergadering van de Raad van Kerken die plaatsvindt op 10 juni. Tijdens die vergadering zal de brief besproken worden.

Israël gaat per 1 juli delen van onder andere de Westelijke Jordaanoever annexeren. Lees ook: Gaat Netanyahu de Bijbelse gebieden annexeren?

Reacties

De verrassing van de VPE ligt niet zoveel op de inhoud van de brief maar ligt vooral in het feit, dat er hierover geen plenair overleg met alle leden van de Raad van Kerken is geweest en dat zij hier ook niet rechtstreeks over geïnformeerd zijn.

Hiermee hoopt de VPE haar schade te beperken voor haar achterban, die mogelijk hierover evenredig verdeeld is en zal zij zich moeten verantwoorden over het al dan niet verbonden te blijven aan de Raad van Kerken, die zich opnieuw presenteert als anti Israël.
A
We bidden ÉÉNPARIG, geleidt door de Heilige Geest van God, dat God's Wil dwars door de raad van kerken zal gaan tot overtuiging van alle betrokkenen.

De Geest van Volle Waarheid maakt echt vrij, halleluja.

Shalom in Israël.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.