Rianne ontdekte dat veel moslims geen christenen kennen: "Een bizarre ontdekking"

Gesponsord16 juni 2020
Rianne Bos-Waagmeester

"Ik ken eigenlijk geen christenen", vertelde een moslima aan theoloog Rianne Bos-Waagmeester. Dit verbaasde haar. Hoe kan het dat moslims christenen in hun omgeving niet herkennen? En hoe wordt je als christen meer zichtbaar? Dit zijn vragen die de theologe en buurtpastor uit regio Amsterdam heeft beantwoord in haar afstudeeronderzoek voor de HBO theologie in Ede. "Ik vind het echt bizar dat sommige moslims niet weten dat er in Nederland kerken zijn met honderden bezoekers."

Waarom is het zo belangrijk om als christenen moslims te ontmoeten?
"Ik denk dat elkaar kennen de basis is van liefde. Als je elkaar niet echt kent, kan je elkaar niet echt liefhebben. Ik geloof dat ik geroepen ben om hen lief te hebben. Een theoloog zei hierover: 'Het beeld dat we van de ander hebben zal nooit voor 100 procent sporen met wie hij werkelijk is. Al onze kennis is beperkt. Toch zal ik ernaar streven dat ik het beeld dat ik van u heb, zo veel mogelijk aanpas aan hoe u werkelijk bent. Als ik om u geef, dan wil ik dat het beeld dat ik van u heb, u recht doet.'"

"Door ons geloof duidelijk te praktiseren en te benoemen dat we iets doen vanuit ons geloof kunnen moslims christenen beter herkennen."

"Moslims kennen wel een God, maar kennen Jezus niet. Zij hebben, zo geloof ik als christen, een beperkt godsbeeld,. Zij hebben dus Jezus en het evangelie van Jezus nodig. Ik heb als christen vaak ook een beperkt beeld van God en ook steeds weer het evangelie nodig. Ik heb opnieuw ontdekt hoe belangrijk Jezus voor mij is en hoe ik tegelijkertijd naast moslims kan gaan staan omdat ik ook zelf steeds weer het evangelie nodig heb en moet ontdekken. Eerst voelde dit als een spagaat, maar tijdens mijn gesprekken met moslima’s verdween dat steeds meer.

Wat is er voor jou veranderd in je geloof door in contact te staan met moslims?
"We zijn geroepen om mensen lief te hebben, ook moslims. Ik wil heel graag mijn leven en het geloof met hen delen. Moslims die ik ken, weten van mij dat Jezus heel belangrijk voor mij is en dat steek ik niet onder stoelen of banken. Maar ik wil hen niet bekeren.  Het werkt zelfs averechts, ik verlies het contact met hen. Ik heb geleerd dat het niet oprecht is om contact te zoeken met mensen als middel om een bepaald doel, bekering, te bereiken. Ik heb geleerd dat ik geroepen ben om hen lief te hebben en dat ik ook nog eens veel van anderen kan leren. Door te kijken naar het belang van je geloof praktiseren in de islam ben ik gaan kijken naar hoe ik mijn geloof als christen eigenlijk praktiseer."

"Ook heb ik geleerd om mijn geloof onder woorden te brengen in het dagelijks leven. Normaal was ik in het spreken over God met niet-christenen voorzichtig, maar wanneer ik met een moslimvrouw over het geloof praat zeg ik toch makkelijker: 'als God het wil' of 'ik ga hierover bidden'. Ik vertel vrijmoedig hoe dingen zijn in de relatie tussen mij en God."

Hoe kan het dat het voor moslims lastig is om christenen te (her)kennen?
"Uiterlijk gezien hebben veel christenen geen uiterlijk kenmerk waaraan je kan zien wie er christen is, zoals een hoofddoek. Als christenen bijvoorbeeld een hoofddoek zouden dragen, zouden ze beter herkend worden en hun gedrag misschien ook beter als 'christelijk gedrag' kunnen worden gezien. Daarnaast is er een veel diepere reden. Wij zijn als christenen vaak erg goed in het verwoorden van ons geloof en hebben hier veel over nagedacht. Als ik aan een christen vraag: 'Wat is de kern van jouw geloof?', dan gaat hij vaak vertellen over zijn overtuiging. Wanneer ik deze vraag zou stellen aan een moslim dan zou hij vertellen over de daden en wat hij allemaal doet, de praktijk van zijn geloof. Door ons geloof duidelijk te praktiseren en te benoemen dat we iets doen vanuit ons geloof kunnen moslims christenen beter herkennen."

"Hoe je kijkt naar geloof heeft alles te maken met je geloofscultuur. Sommige mensen plaatsen islam meteen in het vakje 'goede-daden-geloof' en het christendom in het vakje van de genade. Dit kan het gesprek met moslims blokkeren, je bent de verbinding dan kwijt. Als je vraagt wat gebed voor hen betekent en vertelt hoe jij dit ziet, dan is er relatie mogelijk. Dan kunnen we elkaar als moslims en christenen ontmoeten en liefhebben, ondanks de verschillen. Het gaat in het onderzoek niet over de overeenkomsten tussen het christendom en de islam, maar om mogelijkheden om elkaar te ontmoeten."

Waarom ben je onderzoek gaan doen naar contact tussen moslims en christenen?
"Het onderzoek is voortgekomen uit mijn eigen leefomgeving. Ik woon in een multiculturele wijk in regio Amsterdam. Met een moslimvrouw uit mijn buurt raakte ik bevriend. Wij gingen veel met elkaar om en zij bracht mijn kinderen naar school en ik die van haar. Zij is een van de redenen geweest dat ik in gesprek raakte over het christelijk geloof en de islam. Wanneer ik met mijn vriendin sprak die moslim was sprak zij mij soms aan op mijn geloof. Als iets in het leven mij bijvoorbeeld dwars zat dan vroeg ze aan mij: 'Heb je er eigenlijk wel voor gebeden?' Zo konden we elkaar wederzijds aanspreken op ons geloof."

"Het raakte mij toen ik erachter kwam dat christenen zo onbekend waren onder de moslimvrouwen die ik sprak."

"Christenen denken best vaak na over hoe ze zich kunnen onderscheiden in een seculiere maatschappij, maar er zijn ook veel anders-gelovigen in onze maatschappij. Veel christenen hebben dezelfde vragen over moslims: 'Hoe zit dat dan met de islam?' en 'Geloven we dan in dezelfde God?' Een van mijn aanbevelingen is dan ook om meer toerusting te geven over hoe je om kan gaan met andere geloven en hoe je met andere religies om gaat. Hoe belangrijk deze vragen zijn  hangt natuurlijk af van waar je woont. Stel, je komt uit een dorp waar eigenlijk helemaal geen moslims zijn, dan is het goed om over deze vragen na te denken en niet te snel een mening te hebben over mensen die je niet kent."

Waarom is het belangrijk dat moslims en christenen contact hebben met elkaar?
"Er zijn best wel veel contacten tussen kerken en moslims, maar dit is, voor zover ik dat kan overzien, vooral diaconaal. Hier komen veel mensen van de eerste generatie migranten op af. Deze mensen zijn nog niet zo lang in Nederland. Ik heb mij daarom juist gefocust op een tweede generatie Marokkaanse moeders die eigenlijk nooit met kerkelijke of diaconale activiteiten te maken hebben en hier ook nooit zouden komen. Enerzijds zijn zij heel goed geïntegreerd, zij zijn in Nederland opgegroeid en zijn gewoon werkende moeders met een gezin. Anderzijds leven ze ook in hun eigen wereldje, net als christenen dat doen. Het is veel makkelijker om om te gaan met mensen met dezelfde religieuze achtergrond. Zo gaan christenen om met christenen die in geloof en levensstijl dichtbij zichzelf staan, en gaan moslims om met moslims. Vaak ben je heel hecht met je eigen groep, waardoor er minder behoefte is aan contact met anderen."

"Het raakte mij toen ik erachter kwam dat christenen zo onbekend waren onder de moslimvrouwen die ik sprak. Ik geloof vanuit mijn relatie met Jezus dat relaties tussen christenen en moslims nodig zijn om Zijn Liefde te kunnen delen. Ik vind het echt een bizarre ontdekking dat sommige van deze vrouwen niet wisten dat er kerken zijn in Nederland die met honderden tegelijk bij elkaar komen."

"In Amsterdam zie je wel een sterke secularisering en veel kerken die leeglopen. Er zijn natuurlijk veel plekken in en buiten Nederland waar veel christenen leven en kerken erg actief zijn. Daar zie je misschien het fenomeen andersom optreden, er zijn veel christenen die eigenlijk nog nooit een moslim hebben ontmoet. De enige die niet-christenen en moslims kan bereiken en kan laten zien wie Jezus is, zijn de christenen. Het is volgens mij belangrijk om ons als christenen hier bewust van te zijn en ons leven met Hem en met de mensen om ons heen te delen."

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekort schieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen zou de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag liggen. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs vee

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life studenten Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt hij uit te kijken

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson