kerk italië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2020 door Nienke Alblas

Eerste kerkdiensten Italië na lockdown: "Geluid van ambulances is ingeruild voor muziek"

Vanaf 24 mei mochten kerken in verschillende regio's van Italië weer open na de lockdown. "Eerst zie je dankbaarheid richting God, vervolgens de beperkingen van het gezichtsmasker en verbod op lichamelijk contact en tenslotte het verlangen om zo snel mogelijk terug te keren naar hoe het was", schrijft Evengelical Focus. "Onze dagen werden voor maanden gevuld met het geluid van ambulances", vertelt een van de kerkgangers. Het geluid van de ambulances wordt nu verruild voor aanbiddingsmuziek.

Ondanks dat kerken al vanaf 24 mei open mochten na versoepeling van coronamaatregelen, wachtten veel gemeentes hier een extra week mee om de heropening goed te organiseren. De richtlijnen voor de samenkomsten worden sterk in acht gehouden. Zo moeten mensen zich van tevoren inschrijven voor de dienst, gezichtsmaskers dragen en is fysiek contact verboden. Mensen met coronaverschijnselen moeten thuisblijven. Alle stoelen staan uit elkaar geschoven om de verplichte afstand te bewaren. "Het was lastig elkaar niet te mogen omhelzen en goed te kunnen zien na zo'n lange periode", vertelt Lidia Mesolella uit Caserta. "Er zijn bijna geen besmettingen meer in onze regio, dit maakt dat we ons afvragen waarom we onszelf nog moeten opofferen op dit moment", geeft het lid van de Apostolische kerk aan.

Loredana Capello heeft gemengde gevoelens over de samenkomsten. Zij mocht afgelopen zondag weer naar de pinksterkerk van Seriate in Bergamo. Deze regio van Italië werd zwaar getroffen door het coronavirus. "Voor ons leverde het terugkeren naar de plek van aanbidding gemengde gevoelens op van blijdschap en pijn. We waren blij om elkaar weer ze zien en aan te kunnen kijken. Dit was erg ontroerend. Daarnaast waren we blij om onze voorganger te zien spreken die zelf corona heeft gehad."

Mensen in de dienst werden emotioneel. "In de afgelopen maanden hoorden we voortdurend het geluid van ambulances en zagen we rouwauto's. Angst probeerde ons te overheersen. We kunnen elkaar nu bemoedigen in geloof."

Bron afbeelding: Facebook Sorgente di Vita.


Corona
- "Mark Rutte begrijpt niet dat aanbidding meer is dan liedjes zingen"
- Coronamaatregelen leggen verschrompeld kerkbesef bloot
- In gesprek met een zwemjuf stond ik met mijn mond vol tanden
- Minister De Jonge: "Dringend advies niet te zingen in de kerk, maar geen 'psalmenpolitie'"
- Advies Rutte: ook na 1 juli niet zingen in de kerk
Meer over Corona »

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.