kinderdoop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Dominees hoeven geen 1,5 meter te houden tijdens dopen

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) raadde predikanten onlangs aan om kinderen te dopen met een stok. Op die manier zou het mogelijk zijn om 1,5 meter afstand te houden. Door die maatregel kan van tafel, zo laat het Interkerkelijk Contact Overheidszaken (CIO) weten tegenover het Nederlands Dagblad.

Dopen op afstand is niet meer nodig mogen worden aangemerkt als 'contactberoep'. Het CIO heeft hierover overigens ook contact gehad met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Omdat dit in het begin van de coronacrisis nog niet het geval was, raadde de PKN de kerken in eerste instantie af om mensen überhaupt te dopen. Later volgde een creatieve oplossing: dopen met een verlengde arm en een doopschelp. Met de schelp, voorzien van een stok, kan er water over het hoofd van de dopeling worden uitgegoten.

Verschillende PKN-predikanten bekritiseerden in de media aan deze creatieve oplossing. “Wat ik mij afvraag is waarom een kapper wel en een predikant niet zijn werk kan doen", liet dominee A. J. Mouw weten. "Dominees worden niet tot de categorie contactberoepen geschaard, wat ik sowieso discutabel vind.” Ook dominee P. L. de Jong vond het voorstel wel erg ver gaan. “Ik las dat bisschop de korte een diaken de handen oplegde na eerst de handen ontsmet te hebben. Ik heb nergens gelezen dat hem dat kwalijk werd genomen. De PKN is ook voorzichtiger dan de reformatorische kerken.”

In een column voor CIP.nl schreef dominee Piet van Midden: ‘De tandarts en de kapper mogen minutenlang aan mijn hoofd komen en in mijn mond kijken, maar de PKN adviseert om te dopen met een kunstarm. Alsof er enig extra risico voor de baby zou bestaan. Ik raak dat kind helemaal niet aan. Ik giet water uit en God weet gelukkig wat we ermee bedoelen. Ik ontsmet mijn handen een aantal keer per dag. Dat doe ik ook voor ik avondmaal vier en derhalve ook voor een doop.’

Op dit moment zijn in kerkdiensten maximaal dertig personen welkom. Vanaf 1 juli wordt dit aantal opgeschroefd naar maximaal 100 kerkgangers. Premier Rutte zei onlangs tijdens een persconferentie dat hij het liefste ziet dat kerken het aantal bezoekers zoveel mogelijk blijven beperken. Hij riep op tot terughoudendheid.

Reacties

J
Was PKN ook maar zo terughoudend en voorzichtig om zich aan te sluiten bij de Raad van Kerken, om Israël bij voorbaat (al weer) te veroordelen. En zich af vragen "Wat zou de Heere Jezus willen dat ik doen zou". SHALOM

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.