Kerken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2020 door Patrick Goede

Kerken komen zingend en biddend in opstand na dood George Floyd

Kerken in Amerika laten van zich horen naar aanleiding van de dood van George Floyd. Ze doen dit op een vredelievende manier, zoals bijvoorbeeld door het zingen van kerkelijke liederen.

George Floyd stierf vorige week toen hij tijdens een aanhouding minutenlang op de grond werd gedrukt door politieagenten, van wie één iemand zijn knie in zijn nek legde. George gaf wanhopig aan niet te kunnen ademen, maar de politie bleef doorgaan tot hij overleed. De dood van George heeft tot veel woede geleid bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de VS.

Inmiddels verenigen mensen zich wereldwijd om te protesteren tegen dit buitenproportionele geweld. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Amish, een conservatieve kerkgemeenschap die nog altijd met paard en wagen rondrijdt. Ook zij laten zich nu niet onbetuigd.

Het bleef volgens de Christian Post niet alleen bij het zingen van liederen. De Amish luisterden naar de leden van de zwarte gemeenschap en knuffelden en troostten hen die erg door de dood van George geraakt waren.

Ook bracht de leider van de Amish-kerk een statement naar buiten waarin hij Spreuken 29 vers 2 citeerde: "Als rechtvaardigen heersen, is het volk verheugd, als een goddeloze aan de macht is, jammert het volk."

Systeem
Ook andere voorgangers sluiten zich bij de protesten aan. Zo zegt pastor Young bij Fox6: "We schreeuwen het uit, we schreeuwen het uit, we gaan dit niet meer pikken. Maar we gebruiken wat we hebben op een vredelievende manier omdat we een impact willen maken."

Voorganger Carl Lentz van de Hillsong-kerk in New York is ook zeer uitgesproken. Lentz: "Als mensen zeggen dat het systeem hier in Amerika kapot is dan hebben ze het fout. Het systeem werkt prima. Dat is hele probleem. We hebben een nieuw systeem nodig. Ondanks dat zijn er goede mensen die onder ede hebben verklaard dit land te dienen en te beschermen. We hebben de politie nodig om voor ons te vechten. Ik bid voor hen."


Bisschop Charles E. Blake zegt dat dit het geweld tegen George Floyd erger is dan het coronavirus van de afgelopen drie maanden. "Wij zwarte mensen verdienen beter. We zijn gemaakt naar Gods beeld. Niemand heeft het recht om al het leven uit ons te persen. Onze levens zijn het waard om te beschermen", aldus E. Blake. 

Plunderingen
Naast de vreedzame protesten zijn er helaas ook veel rellen uitgebroken. In sommige steden worden winkels geplunderd en is het leger ingezet om de onrust in te dammen. Veel steden hebben een avondklok ingesteld. Bid voor vrede in de Verenigde Staten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.