ChristenUnie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2020 door Redactie

Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie pleit voor 'goed verhaal' over migratie

'Migratie is een struikelblok voor de ChristenUnie', stelt WI-onderzoeker Laurens Wijmenga. 'Er is op dit punt veel verschil van mening binnen de ChristenUnie. Het is belangrijk dat we elkaar ook op dit punt in de ogen durven kijken en - met al die verschillen - zoeken naar een goed verhaal over migratie.' Vorige week publiceerde het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie het nieuwe essay 'Een goed verhaal over migratie'.

'Wat je gedaan hebt voor de minsten van mijn broeders, dat heb je voor mij gedaan.' Het is een uitspraak van Jezus, die wel wordt gebruikt om aan te zetten tot gastvrijheid aan migranten. Maar in de politiek bestaat er veel verdeeldheid over de mate waarin we migranten toelaten in Nederland. En ook binnen de ChristenUnie wordt daarover heel verschillend gedacht. Hoe komen we, met al die verschillen, toch tot een goed verhaal over migratie? In een reeks essays gaat wetenschappelijk medewerker Laurens Wijmenga op zoek naar dat verhaal, naar een christelijk-sociaal antwoord op migratie. Daarvan is nu het eerste deel verschenen: 'Een goed verhaal over migratie', dat als download beschikbaar is op deze website.

Werkprogramma globalisering
Het essay is onderdeel van een bezinning van het Wetenschappelijk Instituut op globalisering. Via onder meer onderzoek en gesprekken willen we een christelijk-politiek antwoord formuleren op het proces van globalisering. Onderdeel daarvan vormt een essayreeks over migratie, waarvan de eerste editie nu is verschenen. Eerder verscheen als onderdeel van dit werkprogramma de essaybundel Geordende globalisering.

Podcast
Het essay vormt stof voor de eerste aflevering van de nieuwe live podcast 'Een goed verhaal' van het WI. In de podcast gaan we met inspirerende tafelgasten en luisteraars op zoek naar een goed verhaal over actuele politieke thema's. Tafelgasten in deze eerste aflevering zijn Laurens Wijmenga en Rikko Voorberg, theoloog en oprichter van het initiatief 'We gaan ze halen'. Herkent hij de worsteling van de ChristenUnie, op zoek naar dat goede verhaal? En is hij het eens met de voorstellen die Wijmenga doet in zijn essay?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.