Elburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2020 door Redactie

Winkeliers Elburg voegen daad bij woord en openen illegaal winkels op zondag; gemeente handhaaft niet

Zoals de winkeliers eerder aankondigden, gingen sommige winkels in het christelijke Elburg afgelopen zondag gewoon open. De gemeenteraad had hier geen toestemming voor gegeven. De winkeliers stellen echter failliet te gaan als ze de deuren niet op zondag openen. Ondanks de openlijke burgerlijke ongehoorzaamheid, besloot de gemeente niet te handhaven. 

Volgens Omroep Gelderland gaat het om zo’n twintig winkels die op Eerste Pinksterdag geopend. De discussie houdt het overwegend christelijke stadje al weken bezig. Vorig week besloot de gemeenteraad dat de winkels niet open mogen op zondag en dat er ook geen uitzondering gemaakt wordt vanwege de coronacrisis. Winkeliers lieten toen al weten dat het tijd is voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Afgelopen zondag voegden zij daad bij woord en deden ze hun winkels ‘gewoon’ open.

Het publiek lijkt achter de winkeliers te staan, gezien de behoorlijke drukte in de winkelstraten. De gemeenteraad ziet het met lede ogen aan en heeft besloten om niet te handhaven. Dat betekent dat er geen boetes uitgedeeld gaan worden. Eerder meldden diverse media dat burgemeester Jan Nathan Rozendaal juist gedreigd zou hebben met boetes wanneer winkels besluiten om toch open te gaan. Dat sprak hij zelf echter tegen.

De vraag blijft natuurlijk hoe dit zich de komende weken gaat ontwikkelen. Gaan de winkeliers nu vaker op zondag open en besluit de gemeenteraad om ook dan niet te handhaven? Vandaag komt de gemeenteraad in ieder geval bij elkaar om de kwestie wederom te bespreken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.