dam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2020 door Redactie

Amsterdamse Dam bomvol bij demonstratie, christelijke politici reageren verongelijkt

Het is onrustig in de wereld. Door de dood van George Floyd gaan in de Verenigde Staten duizenden mensen de straat op. In eerste instantie om te demonstreren, maar al snel liep het uit op rellen, geweld, plunderingen en vernielingen. Ook in Nederland werd gisteren gedemonstreerd. Op de Dam kwamen duizenden mensen bijeen om te demonstreren tegen racistisch geweld in de Verenigde Staten én Europa.

Dat was tenminste zoals Jerry Afriyie het verwoordde. Hij is één van de organisatoren en ook de man achter de beweging die wil dat zwarte piet uit Nederland verdwijnt. ‘Morgen gaan wij de straat op’, meldde hij zondag op Twitter. ‘In solidariteit met Blacklivesmatter en tegen anti-zwart geweld in Nederland. Institutioneel racistisch geweld tegen zwarten is geen Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en Europa manifesteert.’ En de straat op gingen ze. Met duizenden tegelijk. Er waren op een gegeven moment zelfs zoveel mensen op de Dam dat het leek alsof er helemaal geen pandemie heerst op dit moment.

Dat was dan ook waar het voornamelijk over ging in de publieke opinie. Niet over de inhoud van de demonstratie, maar over de wijze waarop alle voorschriften met betrekking tot het coronavirus in de wind werden geslagen. En over burgemeester Halsema die dat niet erg vond en er zelfs tussen ging staan. “Want”, zo stelde ze, “De vrijheid van demonstratie is een groot goed.” Het moet een wrang gezicht zijn geweest voor de vele kerken die zich al maanden keurig aan de voorschriften van de overheid houden. Ondanks de vrijheid van godsdienst, want ook die vrijheid van godsdienst is een groot en grondwettelijk goed. 

Er werd in ieder geval met afschuw gereageerd op de wijze waarop het protest plaatsvond. Ook christelijke politici waren er niet over te spreken. Gert-Jan Segers reageerde op Twitter: ‘Hoe rechtvaardig je reden om te demonstreren ook is (en de strijd tegen racisme ís een rechtvaardige) het is nooit gerechtvaardigd om met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen. Lees de hartenkreet van deze Amsterdammer!’ Segers verwijst daarbij naar een tweet van Gerjan van den Heuvel die namens de ChristenUnie duoraadslid is in Amsterdam. Ook hij zag fout gaan tijdens de demonstratie. ‘Jongens, hou je alsjeblieft aan de 1,5 meter’, schrijft hij. ‘Mijn vrouw werkt vanavond weer als arts op de IC. Voor haar en haar collega’s stonden we onlangs nog te klappen. De afgelopen weken hebben zij zoveel pijn en verdriet gezien. Die diepe ellende wil niemand over twee weken opnieuw.’

Burgemeester Halsema gaf tijdens de demonstratie tegenover AT5 aan dat er voor de driehoek van Amsterdam geen grond was om de demonstratie te ontbinden. “Ik begrijp dat 1,5 meter afstand houden niet altijd in acht gehouden wordt. Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en bovendien zijn de mensen zelf verantwoordelijk.” SGP=fractievoorzitter Kees van der Staaij kan zich niet vinden in de reactie van de burgemeester. ‘Ongehoord dat dit geaccepteerd wordt’, schrijft hij op Twitter. ‘Sinds wanneer is het een Grondwettelijk criterium of een demonstratie ‘te belangrijk’ is om te verbieden? Erg glad ijs.’

Peter Schalk, fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer, kiest voor een cynische benadering van de demonstratie. Hij deelt een foto van de volle Dam met demonstranten en zet daarbij: ‘En vandaag, 1 juni, Tweede Pinksterdag, mochten we weer met 30 mensen in de kerk.’

Volgens organisator Jerry Afiryie is alles juist prima verlopen. ‘Ik ben super trots op mijn burgemeester. Ik ben blij dat ze de pijn van een deel van de Amsterdamse familie begrijpt en de ruimte geeft om deze pijn ook te uiten. Vandaag was historisch en alleen mensen die racisme goedkeuren, klagen over haar moedigheid. Bedankt, burgemeester Halsema.’ 

Vandaag zal de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde komen.

De door politiegeweld omgekomen George Floyd was christen. Na een leven vol drugs en geweld veranderde hij. Lees hier het hele verhaal.

Reacties

J
@Ronald Booij, waaruit maak jij op dat het overduidelijk was dat men op zondag al wist dat het druk zou worden op de Dam.

"Ik vermoed dan ook dat haar handelen gebaseerd was op een hoger ideaal". Waar zijn die vermoedens op gebaseerd? Pas a.u.b. op met zinnen als "ik vermoed dat...". Weet wel dit: het kan kwetsend zijn als vermoedens vals blijken te zijn!
Gelukkig bestaat er het recht op demonstratie. Maar dit weegt niet op tegen de gezondheid van derden en alle boetes die al zijn uitgedeeld!. Het is overduidelijk dat men op zondag al wist dat het druk zou worden op de Dam. Voor een bestuurder van dit kaliber is het onbegrijpelijk dat er zo is gehandeld. Ik vermoed dan ook dat haar handelen gebaseerd was op een hoger ideaal. Maar hoe dan ook, de beste stuurlui staan aan wal en daarom is het goed dat de gemeenteraad van Amsterdam zich uitspreekt over het gebeurde.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.