gebed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 juni 2020 door Jeffrey Schipper

'Mijn gebeden zijn inhoudsloos; alsof er een muur tussen mij en God in staat'

'Ik wil zo graag in het licht van Christus het smalle pad bewandelen, maar het lukt me niet. Het is alsof er een muur tussen mij en God in staat. Ik val telkens opnieuw in de zonde. Ook is mijn gebed erg inhoudsloos en ik lijk daardoor ook zeker niet verhoord te worden door God. Ik wil waarlijk geloven, maar er staat iets tussen mij en God in', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. M. W. Muilwijk geeft de jongen (16) advies.

Muilwijk: "De belangrijkste plaats om met jouw nood te komen is op je knieën in het gebed. Gebed heeft voorbereiding en oefening nodig. Denk voordat je gaat bidden na, waarvoor en waarover je wilt bidden. Als je dat hebt opgeschreven, leg dat eens naast het volmaakte gebed dat de Heere Jezus heeft geleerd: het Onze Vader. Je kunt dit vinden in Mattheüs 6 en Lukas 11. De Heere Jezus leert hier dat het eerst moet gaan om Gods naam, eer, koninkrijk en wil. Daarna mag er ook plaats zijn voor onze noden van de ziel (vergeving van zonden) en lichaam (dagelijkse behoeften) om dan vervolgens de Heere te loven voor Wie Hij is."

De vragensteller wijst op zijn telefoongebruik als één van de oorzaken van zijn lauwe gebedsleven. "De eerste stap is je telefoon aan iemand in je huis te geven met een duidelijke tijdslimiet. Pas na die tijd krijg je deze weer terug. Het geeft niet dat je dan niet bereikbaar bent, want je bent door de Bijbel of een goed boek ‘in gesprek met God’. Dat lezen van de Bijbel of een goed boek vraagt soms doorzettingsvermogen. Als ze vroeger goud wilden vinden, moesten ze doorzetten. Zo gewoon lezen en blijven lezen, totdat het je grijpt. En ik kan uit ervaring vertellen dat dit ook echt gebeurt. Het lukt mij ook niet altijd gelijk om geconcentreerd te lezen: dan moet ik doorzetten.

Ik wil afsluiten met de zonden waarin je steeds weer zegt te vallen. Ruim uit je omgeving op wat je opruimen kunt om niet meer in de zonde te vallen. Mogelijk is dat je computer: zorg dat de mogelijkheden eraf gaan waardoor je in zonde kan vallen. Mogelijk is dat je mobiel: neem een andere, waardoor je niet meer de functies hebt om tot deze zonden verleid te worden. Breken met zonden begint met opruimen van alles wat tot deze zonde verleiden kan en daarna het gebed om de Heere je hart wil doen breken met het verlangen naar deze zonden", aldus de hersteld hervormde predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.