kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2020 door Nienke Alblas

Britse kerken dicht tot juli: ongeduldige kerkleiders doen oproep

Britse kerken blijven in ieder geval tot juli gesloten volgens de coronamaatregelen van de regering. Kerken vragen de regering te overwegen de religieuze gebouwen op het Britse eiland eerder te openen volgens Christian Today. In een brief aan de regering dringen priesters, predikanten en voorgangers erop aan kerken als essentieel te zien. "Kerken zijn het centrum van plaatselijke gemeenschappen", aldus initiatiefnemer dominee Ade Omooba.

Ade Omooba legt uit waarom kerken essentieel zijn. "De kerk kan niet worden vergeleken met een fietsenwinkel", vertelt Omooba. "Kerken zijn het centrum van gemeenschappen, ze bieden toerusting, gebed en troost in crisistijden. Ze zijn het hart van naastenliefde en helpen met het bestrijden van psychologische problematiek, verslavingen, zelfmoorden, huiselijk geweld, armoede en andere risico's. Dit is essentieel voor de maatschappij. De regering zou de kerken meer prioriteit moeten geven aan de heropening van verschillende instellingen."

Niet essentiële instellingen in Engeland zijn in ieder geval tot vier juli gesloten. Hier vallen volgens de Britse regering ook kerken onder. De kerkleiders gaan in hoger beroep tegen dit besluit op basis van artikel 9 uit de Europese Verklaring van Mensenrechten. Iedereen in Europa heeft volgens dit artikel recht op het zelf kiezen en beoefenen van religie. "Er is geen enkel statuut dat stelt dat de regering religieuze activiteiten mag beperken of criminaliseren", aldus de briefschrijvers.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.