Ds. B. J. van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 mei 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik wil niet te lichtvaardig over het heilig avondmaal denken'

'Pas heb ik als jongere voor het eerst avondmaal gevierd. Nu krijg ik vragen als: hoe vond je het, hoe kan het dat je aanging? Ik weet dit zelf niet precies. Toch is het voor mensen belangrijk geloofwaardig over te komen. Ik wil niet de gedachte schetsen dat ik ‘lichtvaardig’ over het heilig avondmaal denk. Nu, na het heilig avondmaal, ben ik nog steeds wel onzeker', vertelt een vragensteller via Refoweb.nl.

"Ik heb in mijn pastoraat heel veel tobbers ontmoet, zoals ook jij", antwoordt ds. B. J. van de Kamp (foto). "Weet je, dan had de Heere heel veel verlangen gelegd in hart om de toevlucht te nemen tot Christus, maar net voor de uitnodiging om te komen aan het avondmaal begonnen ze weer bij zichzelf. Zo was er ook een mevrouw die dat deed. Heel wat keren. Toen belde ze mij onverwachts op. Er was een stem in haar hart, die voortdurend zei: “Begin eens bij Mij, begin eens bij Mij.” Haar vraag was: “Kan dat de Heere zijn?” Aan de hoofdletter “M” kun je al zien Wie ik hoorde in de roep. Laten we niet zijn als een Eli, die niet wist door wie Samuël werd geroepen. Het is de Heere, Die roept en niet de mens.

Het is zo belangrijk om het heilig avondmaal het heilig avondmaal te laten. Blijf bij de instellingswoorden van Jezus. Hij zegt dat wij dat nodig hebben. Waar halen we dan het lef vandaan om te zeggen dat het anders is. Weet je, wij zijn helemaal niet waardig. Niemand is waardig. Dat worden we ook nooit, want we blijven zondaren. Ook als je bekeerd bent blijf je zondaar. Kijk eens hoeveel gelovigen in de Bijbel weer zonden deden. Paulus zegt niet voor niets dat wij ten dele kennen en ten dele profeteren. Wij zijn en blijven leerlingen. Leerlingen mogen hun best doen en graag willen leren, maar ze blijven fouten maken.

Als mensen dan kritisch naar je toekomen en je vragen hoe dat allemaal kan, dan mag je gewoon zeggen: Ik snap er niets van. Christus had alle reden om mij weg te jagen, maar dat deed Hij niet. Hij zei: Jij hebt Mij nodig en Ik wil jouw Heiland zijn. Dan kun je er toch alleen maar van zingen en jubelen. Leven in het geloof is een leven van overgave en overvloed. Niet te beredeneren, wel te bewonderen en te bejubelen. Doe dat maar. Soli Deo Gloria."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Prachtig antwoord. Alle gelovigen hoor aan de tafel van het avondmaal. Omdat Jezus ons het zo heeft bevolen.
Niet te lichtvaardig, maar zeker ook niet te zwaarmoedig. Immers het is wel Zijn uitnodiging. En Hij zeide tot hen: Ik heb grotelijks begeerd, dit pascha met u te eten, eer dat Ik lijde (Lukas 22: 15).

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.