islam jodendom christendom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 mei 2020 door Nienke Alblas

Islamitische vader steekt dochter in brand vanwege haar blijdschap over Jezus

Door het reisverbod wegens het coronavirus kwam moslima Rehema Kyomuhendo vast te zitten in het westen van Oeganda. Hier hoorde ze dankzij de radio voor het eerst over Jezus. Ze bekeert zich na een telefoongesprek met een rooms-katholieke vriendin van de familie. "Ik was zo blij toen ik het goede nieuws van Jezus hoorde dat mijn vader er wakker van werd. Hij stormde kwaad mijn kamer binnen en sloeg me in elkaar", vertelt Rehema op Evengelical Focus.

Via de radio hoorde moslima Rehema over het christendom. De zender is plaatselijk en niet te beluisteren in het oostelijk-islamitische deel van het land. Nadat ze over het evangelie had gehoord, wilde Rehema meer weten over Jezus. Ze belde naar een zakenpartner van haar vader van wie ze wist dat ze katholiek was. "Ze legde mij uit wie Christus is en wat verlossing betekent. Ik raakte overtuigd van de boodschap en accepteerde Jezus als mijn Heer en Verlosser. Door mijn blijdschap werd mijn vader wakker. Hij stormde kwaad mijn kamer binnen en sloeg me in elkaar."

De vader van Kyomuhendo is moslimleraar, Sheikh. Hij schreeuwde dat hij zijn dochter zou vermoorde, omdat ze zich had bekeerd tot het christendom. Vervolgens pakte de vader een jerrycan die hij over zijn dochter uitgoot. Hij stak de benzine aan en Rehema vatte vlam. Ze riep om hulp en haar tante schoot haar te hulp. Een bron vermeld dat ze naar christelijke buren vluchtten. "Met spoed werd ze naar het ziekenhuis vervoerd waar ze geholpen werd aan haar brandwonden." Voor meer dan een maand verbleef Rehema in het ziekenhuis waar haar ernstige brandwonden op haar been, buik, ribben, nek en rug werden behandeld.

Ondanks de poging van vader Kyomuhendo om zijn dochter te verbranden en mogelijk te vermoorden, doet Rehema geen aanklacht. Het is een van de vele incidenten van christenvervolging in Oeganda die onberecht blijft. Godsdienstvrijheid is in het Afrikaanse land wettelijk vastgelegd. Ook is het toegestaan om te evangeliseren en je te bekeren. 12% van de bevolking is moslim, zij wonen voornamelijk in het oosten van het land. De familie Kyomuhendo kwam vast te zitten in het voornamelijk christelijke westen tijdens een zakenreis.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.