Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Een evangelisatieavond in Horst groeide uit tot een zondagse kerkdienst

Het is 28 februari 1985. In café het ‘Östenriekske’ in Horst (Limburg) komen ongeveer zestig mensen bij elkaar om te luisteren naar een lezing over het thema ‘Wat is het doel van mijn leven?’ vertelt ds. D. J. Budding in De Waarheidsvriend. Het is de eerste evangelisatieavond in Horst, nu ruim 35 jaar geleden.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

In 1972, ongeveer een jaar voordat ik mijn studie als predikant begin, wordt de geestelijke nood van Limburg op mijn hart gebonden. Die nood wordt een gebedsworsteling met geloof dat de Heere hem zou gebruiken. Die ervaring raakt wat op de achtergrond, maar vergeet ik toch nooit.

Wat gebeurt er in Horst? Een inwoner van Horst krijgt een blaadje in handen van ‘In de Rechte Straat’. Het trekt zijn aandacht door een bespreking van een boek met de titel Eerst lammeren, dan schapen van ds. J. van der Poel, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Ede. Die bespreking is nogal negatief. Het prikkelt hem om het boek zelf aan te schaffen en te lezen. Het lezen van dat boek gebruikt de Heere tot zijn bekering. Hij kan er vaak niet van zwijgen. Er komt een jonge vrouw bij hen, die in de huishouding helpt. Hij geeft haar een Bijbel en spreekt met haar over wat ook voor haar onmisbaar is. Die vrouw gaat eerst stiekem in de Bijbel lezen. Ze durft er met haar man niet over te praten. Wat ze leest, trekt haar en overtuigt haar. Op een gegeven moment kan ze er niet langer over zwijgen. Ook haar man wordt ingewonnen voor Gods Woord.

Op een gegeven moment kan ze er niet langer over zwijgen. Ook haar man wordt ingewonnen voor Gods Woord.

Evangelisatieavonden
Samen met het andere echtpaar krijgen ze een verlangen dat de bijbelse prediking ook in Horst verkondigd zal worden. Zij zoeken contact met evangelist H. Bor in Gent. Die heeft in België zijn handen vol en adviseert hun om zijn vriend, ondergetekende, te vragen om te helpen. Het contact komt tot stand en de beide echtparen komen naar de pastorie in Nederhemert met de roep: ‘Kom over en help ons.’ Ik kan niet anders dan aan die roep gehoor geven, gezien mijn eerdere ervaring. Vanaf het begin betrek ik ook mijn vriend, ds. Oosten, erbij en al heel snel daarna ds. L. Schaafsma, die dan predikant in Zuilichem is.

In overleg met beide echtparen uit Horst beleggen we in biddend opzien tot de Heere de eerste avond in het ‘Östenriekske’. Op de eerste evangelisatieavond volgen vele andere. Elke maand trekken we als predikanten naar Limburg, met enkele auto’s vol gemeenteleden. Maar bijna altijd zijn er ook mensen uit Horst en omgeving. Bij toerbeurt behandelen we pakkende onderwerpen. Het accent ligt niet op de confrontatie met de Rooms‑Katholieke Kerk, maar vooral op de positieve boodschap van het Evangelie.

Er vormt zich langzamerhand een vaste kern van bezoekers. In de wijde omgeving blijken mensen te wonen met een reformatorische achtergrond. Ook zij komen naar de bijeenkomsten. De tweede bijeenkomst in het ‘Östenriekske’ ondervindt zoveel geluidsoverlast dat we naar een andere locatie op zoek moeten. Die wordt gevonden in het ‘Gasthoes’, een voormalig ziekenhuis, dat als dorpshuis dienst doet.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 21 mei 2020, of download hier de gratis pdf. Ds. D. J. Budding uit Nunspeet is emeritus predikant en voorzitter van de Stichting Evangelisatie Limburg.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.