stam brazilië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2020 door Nienke Alblas

Evangelisatie onder inheemse stammen afgekeurd door Braziliaanse rechter

De controversiële evangelisatiegroep van Ricardo Lopes Dias mag niet meer evangeliseren onder inheemse stammen in Brazilië. Het aantal evangelisatie-acties onder inheemse stammen in de Amazone was verdubbeld door de support van president Bolsonaro, vermeldt Survival International

De evangelische beweging New Tribes Mission (NTM) is omstreden, omdat ze zendelingen sturen naar beschermde inheemse gebieden. Het is echter wettelijk niet toegestaan om geforceerd contact te zoeken met de stammen. Ook Lopes Dias heeft hier volgens het Nederlands Dagblad actief zendingswerk gedaan. De benoeming van Dias door de president is tegengegaan wegens mogelijke belangenverstrengeling. Met het bereiken van de inheemse bevolking, wordt de bescherming van hun leefgebied opgeheven en is er verdere exploitatie van het grondgebied mogelijk. De voornamelijk evangelische achterban van de president staat achter de plannen van Bolsonaro om via exploitatie groei van de economie van Brazilië te stimuleren.

De aanklager vond een document van Ricardo Lopes Dias waarin de evangelist schreef over de plannen om contact te zoeken met de inheemse stammen. Sarah Shenker is het hoofd van de Survival's Uncontacted Tribes campagne. Zij komt op voor de inheemse stammen en wil hen beschermen voor geforceerd contact met de maatschappij. "Het is een grote overwinning dat de rechter de plannen van Dias en NTM heeft afgekeurd", stelt Shenker. "De evangelisatie van Lopes Dias was een oorlogsverklaring tegen de rechten van inheemse stammen, hun territoria en hun recht op isolatie wanneer zij hiernaar verlangen."

De positie van Bolsonaro als president wordt bedreigd door het incident. Veel mensen zullen zich volgens Shenker tegen de president keren, wegens de associatie met NTM en de uitspraak van de rechter. "Hopelijk krijgt Bolsonaro door dat hij niet door moet gaan met deze plannen die mensenlevens bedreigen. Hij kan met elke stap die hij verder zal ondernemen om exploitatie door te zetten meer weerstand verwachten."

Lees het volledige artikel

Reacties

T
Jammer dat evangeliesatie zo door politiek misbruikt wordt.

Meer dan 50 jaar geleden moest ik 'snachts patrouiles lopen in het oerwoud bij het Sentani meer in Papoea Nieuw Guinea. Ook bij nieuwe maan. Wanneer er bewolking was was kon het zo donker zijn dat je de eigen was schoenen niet kon zien. De natuur kon zo stil zijn. Geen verre geluiden van blijde papoeaas zoals met volle maan , maar beklemmende stilte. Het Evangelie van Jezus maakt vrij van de ban voor beangstigende natuurgeesten.
M
Triest om hier anti-zendingspropaganda te lezen. Iedereen, en iedere stam, heeft Jezus nodig. En het werk van zendelingen helpt stammen sociaal, educatief, medisch en om weerbaar te worden tegen uitbuiting.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.