Rampen Openbaring
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 mei 2020 door Jeffrey Schipper

In welk gedeelte van het bijbelboek Openbaring bevinden we ons nu?

'Kunt u mij zeggen in welk gedeelte van het boek Openbaring wij ons nu bevinden?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. W. Arkeraats geeft antwoord.

Arkeraats: "Op het eerste gezicht zou je denken dat het in één doorgaande lijn de tijd beschrijft van de hemelvaart van de Heere Jezus tot aan Zijn wederkomst. Dat is echter niet het geval. Deze tijd wordt in drie reeksen beschreven: de opening van de zeven zegels, de zeven engelen die op de bazuin blazen en de zeven fiolen (schalen) van Gods toorn die worden uitgegoten. Deze drie reeksen, die achtereenvolgens beschreven worden, laten alle drie de gebeurtenissen vanuit een bepaalde invalshoek zien.

Vervolgens moeten we bedenken dat Bijbelse profetieën vaak een meervoudige vervulling kennen en dus op verschillende tijden betrekking hebben. Daarbij denk ik ook aan Mattheus 24, waar de Heere Jezus spreekt over de verwoesting van Jeruzalem. Hij geeft dan de tekenen: oorlogen, geruchten van oorlogen, aardbevingen, ziekten. Maar deze tekenen hebben evenzeer betrekking op de tijd die aan Zijn wederkomst voorafgaat.

We kunnen in een zekere zorgeloosheid zeggen: Ach, die oorlogen, aardbevingen en ziektes zijn er altijd al geweest; en dan maar hopen, dat je er niet door getroffen wordt. Dat is de ene kant. De andere kant is de poging om elk deel van het boek Openbaring in te passen in onze eigen tijd. Dat is in het verleden nogal eens gebeurd en dat leidde altijd weer tot speculaties. Dan verschijnen er boeken en tegenwoordig ook films, waarin allerlei scenario’s worden uitgewerkt.

Nu kom ik terug op je vraag: “In welk gedeelte van Openbaring zitten we?” Het zal je duidelijk zijn dat mijn antwoord is: Dat weten we niet. Maar daar is het laatste woord niet mee gezegd. Want in dit laatste Bijbelboek komt de Heere tot ons met een indringende boodschap. Juist omdat we niet weten hoe God Zijn plan met deze wereld uitvoert en we dit dus ook niet in een exacte tijd kunnen uitdrukken, moeten we elke dag bereid zijn Hem te ontmoeten.

Waar we dus niet in kunnen kijken, is het boek van Gods geschiedenis, want dat is in de handen van het Lam. Waar we wel in kunnen kijken en lezen is de Bijbel, waarin de Heere ons oproept tot bekering en geloof en waarin Hij genade en vrede belooft aan hen die Hem zoeken", aldus de hervormde emeritus-predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

P
Naar mijn mening die ik niet wil opdringen maar waar ik in geloof is dat de gemeente is weggenomen om bij Jezus te zijn en de openbaringen mogen aanschouwen vanuit de hemel beschreven in de Openbaringen waar de antichrist verwoestend en verleidend zijn einde ziet naderen maar vooral een boek waar het uiteindelijk om gaat dat Jezus Israël zal herstellen om met Hem het 1000 jarig vrederijk mede koningen mogen zijn.
J
Wat voor hoop heb jij dan nog Anna Salomons.
Als ik me niet vergis werd Johannes zo rond het jaar 90 NC. naar het eiland Patmos, nabij het huidige Turkije, verbannen. Hier kreeg hij ook het visioen wat in Openbaring staat. Volgens sommige onder ons is dit reeds voorbij, waarbij veelal verwezen wordt naar 70 NC. toen de tempel in Jeruzalem vernietigt werd. Kreeg Johannes toen een visioen van iets dat al geweest was ? Dan zou ik Openb. 1: 1 nog maar een keer lezen. Om hier wat meer over te zien heb je ook filmpjes op YouTube van Amir Tsarfati (messias belijdende jood) <wordt vervolgt>
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.