kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2020 door Patrick Simons

Raad van State: Inperking eredienst tijdens coronacrisis ging niet op de juiste wijze

Als de overheid religieuze samenkomsten met meer dan dertig personen in een gebouw wil verbieden, mag dat eigenlijk alleen via (spoed)wetgeving. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer moeten daar dan over hebben gedebatteerd. Dat stelt de Raad van State naar aanleiding van een adviesaanvraag van de partijen SGP en D66.

Dat is echter niet de manier waarop het kabinet dit de afgelopen periode tijdens de coronacrisis heeft geregeld. Het verbod op religieuze samenkomsten met meer dan dertig personen werd geregeld met een noodverordening. Deze werd door de burgemeester, als hoofd van een Veiligheidsregio, afgevaardigd. De Raad van State stelt nu dus dat dit eigenlijk niet volgens de Grondwet is, zo maken ze bekend in een voorlichting aan de Tweede Kamer.

De SGP reageert verheugd. ‘Veel waardering voor de gedegen voorlichting van de Raad van State over de omgang met grondrechten tijdens de coronacrisis’, schrijft fractievoorzitter Kees van der Staaij op Twitter. ‘Een steun in de rug voor ons pleidooi voor precisie en maatwerk. Van der Staaij maakt zich al langer zorgen over de inperking van godsdienstvrijheid. Hij pleit dan ook voor maatwerk voor de kerken. Daarin wordt hij overigens gesteund door de andere christelijke partijen.

Ook op de website reageert de politieke partij op de voorlichting van de Raad van State. ‘De SGP stelt vast dat de noodverordeningen een begrijpelijke procedure waren in het begin van de crisis, maar niet of hooguit zeer tijdelijk een betrouwbaar fundament bieden voor het inperken van grondrechten. Ook de politieke controle van deze noodverordeningen is onvoldoende uit de verf gekomen.’

Met het ontbreken van maatwerk doelt men op de grove benadering van de kerken bij het versoepelen van de maatregelen. Nu mogen er dertig personen bij een dienst aanwezig zijn, vanaf 1 juli zijn dat er honderd. Van der Staaij wil echter dat daarbij gekeken wordt naar de omstandigheden, zoals de grootte van een kerk. In een kerk waar normaal gesproken 3000 kerkgangers plaatsnemen, passen met inachtneming van voorzorgsmaatregelen immers veel meer mensen dan in een klein kerkgebouw.

Het kabinet is nu van plan om met een tijdelijke wet te komen. ‘Het is de taak van de Tweede en de Eerste Kamer om aan de hand van de richtlijnen van de Raad van State te toetsen of beperkingen van vrijheden niet verder gaan dan nodig is en niet langer duren dan nodig is’, schrijf SGP op haar website. ‘Het belang van de gezondheid moet vanzelfsprekend zwaar wegen, maar niet ten koste van alles. Langdurige stevige inperking van kerkelijke samenkomsten of bezoekregelingen voor verpleeghuizen zijn dan ook ongewenst.’

Lees hier de hele voorlichting van de Raad van State.

Reacties

g
Toch mooi dat de SGP dit doet. CDA en Christenunie zijn als regeringspartij toch wat meegaander met de wereld.
P
Hoe gaat de gemeente om met het toelaten van leden in beperkte maten, zal het zo zijn wie het eerst komt binnen de toelaatbare beperking of moeten we reserveren. Beiden werkt niet want de gemeente is onvolledig in de eredienst om samen te belijden, dan lijkt mij de beste oplossing samen te belijden online. Zo sluiten we elkaar niet uit.
K
Van der Staaij kan zich beter niet rijk rekenen. Eén kerkdienst in Nederland waar het mis gaat en leidt tot tientallen besmettingen, en we gaan met zijn allen nog veel langer niet naar de kerk.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.