Elburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2020 door Patrick Simons

Winkeliers Elburg openen op zondag ondanks tegenstand gemeenteraad: "Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid"

Eerste Pinksterdag houdt het christelijke Elburg behoorlijk bezig. Een groep winkeliers heeft namelijk besloten om op die zondag open te gaan, ondanks dat de (christelijke) gemeenteraad daar fel op tegen is. Winkeleigenaren zeggen echter dat ze het niet redden zonder een tijdelijke koopzondag en dat ze niets anders kunnen dan de winkels open te gooien. 

Om ondernemers tegemoet te komen wil LEV, een lokale oppositiepartij, dat er voor één zomer een koopzondag wordt ingesteld. Dit voorstel wordt vanavond besproken in de gemeenteraad. Op voorhand hebben de drie grootste christelijke partijen uit de coalitie echter al laten weten dat ze niets in dat voorstel zien. CDA, ChristenUnie en SGP lijken niet zomaar overstag te gaan. Samen met Algemeen Belang vormen zij een meerderheid in de gemeenteraad van Elburg.

Winkelier Joop Zwart laat tegenover Omroep Gelderland echter weten dat het tijd is voor burgerlijke ongehoorzaamheid, simpelweg omdat er anders meerdere winkels gaan omvallen. “Ik ben zelf ook christen”, vertelt hij tegenover de omroep. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn winkel niet op zondag open zal gooien, al ben ik wel een voorstander van keuzevrijheid. Maar dit jaar is bijzonder, en ook ik wil graag in deze crisistijd mijn winkel op zondag openen.”

Het betekent overigens niet dat er geen rekening wordt gehouden met de kerken. Men heeft er namelijk bewust voor gekozen om buiten de regulieren kerktijden om open te gaan, tussen 13:00 uur en 17:00 uur.

De christelijke partijen blijven naar verwachting bij hun standpunt. Han Dickhof, fractievoorzitter van de ChristenUnie was daar eerder al duidelijk over tegenover Omroep Gelderland. “Wij hebben een duidelijk standpunt ingenomen in ons verkiezingsprogramma. Daar zijn wij op verkozen, en ik zie op dit moment geen reden om van ons standpunt af te wijken.”

De verwachting is dus niet dat het voorstel van LEV zal worden aangenomen. Het lijkt vrijwel zeker dat de koopzondag officieel niet zal worden ingesteld. Rest alleen nog de vraag of de gemeenteraad ook actief aan handhaving gaat doen op het moment dat de de winkeliers toch gewoon op zondag open gaan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.