Jon Steingard
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

25 mei 2020 door Nienke Alblas

Christelijke zanger spreekt zich uit: "Ik geloof niet langer in God"

"Ik geloof niet meer in God", schrijft Jon Steingard op zijn Instagram-pagina. De zanger van een Canadese christelijke band geeft aan dat zijn ongeloof niet plotseling is ontstaan. "Dit is iets wat ik nooit had verwacht te schrijven, maar ik heb het gevoel dat ik dit moet doen. Hier gaan we. Na als christen te zijn opgegroeid en altijd voor de christelijke weg te kiezen, geloof ik niet langer in God."

De zanger geeft in zijn Instagram-post aan dat hij het lastig vindt om onder woorden te brengen dat hij niet meer gelooft, maar dat dit niet uit het niets is ontstaan. "Het is als een trui die langzaam is gaan rafelen, tot er niets meer van de trui over was." Steingard is angstig voor de reactie van de media. "Ik ben doodsbang om dit te plaatsen, maar het voelde alsof het tijd was om eerlijk te zijn. Ik hoop dat dit niet het einde zal zijn van het gesprek, maar het begin. Ik moedig mensen aan die zich hetzelfde voelen als ik om zich uit te spreken. Wees open!" Tegen de luisteraars van zijn muziek zegt Steingard het volgende: "Ik heb niet gelogen. Ik geloofde eerder echt in de dingen die ik zong. Er was toen nog iets van de gerafelde trui over."

"Ten eerste deel ik dit, omdat ik het niet langer kan negeren. Door al mijn twijfels voelde het niet eerlijk er niet over te spreken. Ten tweede heb ik eerst met veel goede vrienden over mijn twijfels gesproken en merkte ik dat veel van hen zich herkenden in mijn twijfels. Ik ben verbaasd over het aantal mensen die op zijn gegroeid in christelijke kringen en hetzelfde ervaren als ik. Ik hoop dat mijn openheid hen helpt om over hun twijfels en ongeloof te praten.

Ten derde heb ik niet veel te verliezen. Ik heb ander werk gevonden en de band maakt momenteel geen nieuwe muziek. Eerder kon ik niet voor mijn familie zorgen als ik eerlijk zou zijn, maar dat is nu niet het geval. Nu kan ik mij dus uitspreken over mijn problemen met de kerk en de algemene christelijke cultuur." Op de post wordt veel gereageerd door andere christenen die het geloof vaarwel hebben gezegd. Zij herkennen zich in de angst en de twijfels van Jon.

Lees het hele verhaal van Jon Steingard in de onderstaande Instagram-post.

Reacties

We hebben allemaal de neiging Godsbeelden te creëren. Als zo'n in de opvoeding ingeprent beeld dan noodzakelijkerwijs aan diggelen gaat, dan wordt dat ervaren als het verliezen van het geloof in God.

Geijkte Godsbeelden zijn vaak gebaseerd op letterlijk genomen Bijbelse Godsbeelden. Woorden zijn immers ook beelden.

Met Pinksteren in het verschiet gaat het echter niet om een Godsbeeld, maar om het ondergedompeld worden in de onbeschrijfelijke en ondefinieerbare God Zelf. Dat is andere koek en veel slijtvaster.
Jon Steingard is christelijk opgevoed en heeft altijd in die kringen gezeten. Ik had hetzelfde, je bent geen christen omdat je zo bent opgevoed. Ikzelf ben pas sinds 17 februari tot geloof gekomen op 37 jarige leeftijd.
Het is heel goed om eerlijk te zijn over je twijfels. Want dat kan juist de stap en de poort zijn naar waarachtig christelijk geloof, waarover o.a. Hebr. 10:22 spreekt.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.