doop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 mei 2020 door Patrick Simons

CGK: 'Voor kort moment doop kan anderhalve meter afstand verantwoord worden doorbroken'

Ook de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) zijn met een handleiding naar buiten gekomen voor doop en avondmaal. In een verklaring op de website stelt het kerkverband dat het volgens verantwoord is om voor het korte moment van de doop de anderhalve meter afstand te doorbreken. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met hygiëne en de gezondheid van de dopeling, ouders en predikant.

Het Interkerkelijk Contact Overheidszaken (CIO) stelde eerder dat het ambt van predikant niet onder de contactberoepen valt. Daarom adviseerden ze om de doop uit te voeren met een ‘verlengende hand’ zoals bijvoorbeeld een schelp aan een stok. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ging reeds mee in dat advies. De CGK doen dat dus niet. ‘Met inachtneming van alle voorschriften rondom hygiëne en de actieve vraag naar de gezondheid van zowel dopeling, doopouders als predikant, kan voor het korte moment van de doop deze anderhalve meter verantwoord worden doorbroken’, stelt men. ‘Bij een volwassen dopeling zal die nabijheid nog meer aan de orde zijn dan bij een klein kind dat de ouders van zich af vasthouden richting de doopvont.’

‘Belangrijk in dezen is hoe de kerkenraad verantwoordelijkheid neemt voor zowel de dopeling als de doopouders en zorgvuldigheid betracht met betrekking tot de beeldvorming van de kerken’, gaat het advies verder. Ook wordt er geadviseerd om, indien gewenst, gebruik te maken van mondkapjes. Doopvragen en zegen worden wel op anderhalve meter uitgesproken.

Ook thuis voor de laptop het avondmaal vieren is volgens het advies geen goed idee, hoewel het aantrekkelijk kan lijken. ‘Het sacramentsverstaan dat hieruit spreekt, lijkt spiritualistisch en individualistisch. We delen niet werkelijk het ene brood, maar we doen alsof. Je zou dat niet kunnen verdedigen als een praktische noodmaatregel. Het probleem is dat de suggestie wordt gewekt dat je op deze manier ook het sacrament ontvangt, maar dat is niet zo.’

De voorkeur wordt gegeven aan een avondmaalsviering waarbij gemeenteleden in de bank blijven zitten en de ambtsdragers brood en wijn in kleine bekertjes uitdelen. Daarbij dienen de uitdelers strenge hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Lees hier het hele advies

Reacties

Men vind het avondmaal vieren voor de laptop geen goed idee. Het zou de suggestie wekken dat niet werkelijk het ene brood gedeeld wordt en dat men zou doen alsof. Maar het gaat bij het avondmaal toch om wat je erbij gedenkt? Het is toch vooral een innerlijke, geestelijke aangelegenheid?
W
Heel slecht dat de CGK hierin zijn eigen(wijze) weg gaat en vast blijft houden aan de echte hand van de Ds. Wat een slecht voorbeeld voor de gemeenteleden, de jeugd en de 'wereld'. Er zijn toch met de doopstok, de doopschelp en de het besprenkelen door de vader of moeder prima alternatieven en je houdt je daarmee aan de RIVM en Overheidsadviezen/bepalingen. Slecht om hierin alweer ook weer af te wijken van de GKv en NGK.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.