THDV
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2020 door Tot Heil des Volks

Noodfonds THDV blijft hard nodig ondanks afvlakken coronacrisis

Het noodfonds van THDV blijft hard nodig, ondanks de afvlakking van de coronacrisis. Structurele noodhulp aan daklozen en aan prostituees is zeker ook de komende maanden nog aan de orde.

Op dit moment is er ruim 80.000 euro gedoneerd aan het THDV Noodfonds. THDV roept op om te blijven geven aan het noodfonds, om zo ook de komende maanden structurele noodhulp aan prostituees en daklozen te kunnen blijven geven. Het geld wordt met name gebruikt voor voedselpakketten voor prostituees (de Wallen en seksclubs blijven dicht tot 1 september) en maaltijden voor dak- en thuislozen.

Voedselpakketten voor prostituees
Marijn Goodijk is projectleider digitale hulpverlening bij Scharlaken Koord: "Voor alle prostituees geldt dat hun inkomsten weg zijn. Er is een deel dat heeft gespaard en het goed geregeld heeft. Maar de meeste mensen met wie wij contact hebben, zijn over het algemeen radeloos. Zij hebben geen reserves en soms is er zelfs geen geld voor boodschappen. De voedselpakketten die wij wekelijks uitdelen, zijn dus hard nodig om in deze nood te voorzien." Dana (35) ontvangt elke week een pakket van Scharlaken Koord: "Ik werkte op de Wallen. Voor de crisis had ik het al moeilijk. Ik had net genoeg geld om mijn huur te betalen en te eten. Nu zit ik al weken zonder werk en ben ik bang dat ik mijn huur niet kan betalen. Ik ben blij met de voedselpakketten, want zo heb ik in elk geval een paar dagen te eten. Ik probeer er zo lang mogelijk mee te doen."

Maaltijden voor daklozen
Bij de daklozenopvang van THDV aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam komen dagelijks tussen de 45 en 60 mensen voor een warme maaltijd, een luisterend oor, koffie en gezelligheid. De bezoekers komen binnen in groepen van maximaal 20 mensen en de opvang draait drie rondes om iedereen van eten te voorzien. Gerrit van Kruistum is coördinator van de opvang: "Het bieden van hulp en het geven van een plek voor kwetsbaren is zó belangrijk voor ons, voor THDV. We hebben de afgelopen maanden de opvang kunnen doordraaien dankzij allerlei vrijwilligers, zoals studenten, die ervoor kozen om hun schouders onder het werk te zetten. Zorgen voor kwetsbaren en hulp geven waar het nodig is, dat is wat we nu doen, samen met de gemeente Amsterdam en ketenpartners."

Toen de crisis in maart in Nederland uitbrak en onder meer de Wallen in Amsterdam gesloten werden, richtte THDV vrijwel direct het THDV Noodfonds op om prostituees die plotseling zonder inkomen zaten, tegemoet te komen. Ook voor kinderen uit gezinnen rond de armoedegrens, die normaal naar buitenschoolse activiteit Het Fort zouden gaan, was extra aandacht. Zij kregen thuis zeven weken lang elke donderdag een tasje met onder meer een voedselbon en leuke en leerzame opdrachten voor thuis. Nu de scholen zijn gestart, zijn ook de kinderen weer welkom bij de locaties van Het Fort in Amsterdam en Arnhem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.