coronabestrijding in Afrika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2020 door MAF

Vanuit Nederland gesponsord vliegtuig ingezet voor coronabestrijding in Afrika

Een door een Zeeuws bedrijf gesponsord vliegtuig wordt momenteel ingezet in Afrika in de strijd tegen corona. Het gaat om een vliegtuig van MAF, een hulporganisatie die voor de Nederlandse tak haar kantoor heeft in het Gelderse Teuge. De WHO vroeg de organisatie in actie te komen. Ook wordt Nederlands vliegpersoneel in Afrika ingezet.

Het gros van de landen in de wereld heeft sinds de start van de corona-crisis beperkingen opgelegd aan haar vliegtuigmaatschappijen om de verspreiding van het virus in te dammen. Afrikaanse landen, vaak kwetsbaar vanwege gebrekkige gezondsheidsvoorzieningen, zijn geen uitzondering.

Voor de internationale christelijke hulporganisatie MAF, gespecialiseerd in het bereiken van de meest afgelegen gemeenschappen in de wereld, gelden deze beperkingen evengoed. Negentig procent van de vluchten is afgelast. En een groot deel van de inkomsten, normaal afkomstig van meevliegende hulporganisaties, is weggevallen. De andere inkomstenbron voor de organisatie zijn private donateurs.

Maar er zit ook een andere kant aan de crisis voor MAF. De bushvliegers van MAF - de organisatie heeft wereldwijd 130 kleine vliegtuigen - gelden als superspecialisten. Ze kunnen starten en landen op onverharde banen. Ze zijn de afgelopen weken door de WHO en door verschillende Afrikaanse landen gevraagd te helpen bij specifiek corona-bestrijding.

In Madagaskar vliegt sinds vorig jaar een vierpersoons C-182 van de organisatie die is gesponsord door een bedrijf uit Tholen; de firma Profielnorm, die bedrijfsvloeren levert. MAF heeft in Madagaskar juist dit vliegtuig ingezet toen er onlangs een verzoek kwam van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten om corona-testkits en beschermende kleding voor medisch personeel naar uithoeken van het land te brengen. En in Zuid-Soedan vroeg de WHO zelf aan MAF of ze testkits naar een afgelegen stad, de plaats Wau in het noordwesten van Zuid-Soedan, wilde brengen.

Het toestel in Zuid-Soedan werd gevlogen door de Nederlandse MAF-piloot Wim Hobo, geboren in het Brabantse Brakel. “We zijn ontzettend blij dat we kunnen blijven vliegen en op deze manier de mensen van Zuid-Soedan kunnen helpen”, aldus Hobo. Ook in andere Afrikaanse landen – waaronder Liberia, Kenia en Tjaad – heeft de organisatie de afgelopen weken corona-gerelateerde vluchten uitgevoerd op verzoek van de autoriteiten.

Henk-Jan Muusse, woonachtig in Hoofddorp en voor MAF Internationaal werkzaam als regionaal MAF-directeur voor Afrika, zegt over de vluchtverzoeken die binnenkomen: “Ik ben enorm blij en trots dat wij in deze crisistijden, terwijl er nauwelijks andere luchtvaartorganisaties opereren, gevraagd worden door de WHO en lokale Afrikaanse overheden om op deze manier een bijdrage te leveren.”

Lees hier meer over het werk van MAF!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.