Een gewone wolk nam Jezus weg en dat is een grote troost

God20 mei 2020 Ds. J. Wouters
wolken

In de Bijbel zien we lezen we vaak over wolken. Na de zondvloed komen we voor het eerst wolken tegen. De Heere herstelt zijn relatie Noach en in Noach met de mens. Hij doet dat met het symbool van de regenboog die Hij in de wolken stelt. Als teken van zijn verbodstrouw tussen God en de aarde.

Als God later wolken over de aarde brengt en die boog in de wolken verschijnt zal Hij altijd dat verbond gedenken. God geeft daarbij ook de belofte dat de wateren niet weer tot een vloed zullen zijn om al wat leeft te verderven. Na de uittocht uit Egypte, als de Israëlieten 40 jaar door de woestijn zwerven, zien we dat wolken hun woestijnreis begeleiden. Een wolkkolom overdag en een vuurkolom ‘s nachts. In Exodus lezen we dat de heerlijkheid van de Heere aan het volk verscheen in een wolk. Dat gebeurt dan terwijl Aäron spreekt tot de vergadering van de Israëlieten en dat volk de ogen richt naar de woestijn. En dan nog een wolk op een belangrijk moment. Tijdens de woestijnreis legert het volk Israël langere tijd bij de berg Sinaï. Daar openbaart God zich ook. Hij geeft zijn wetten aan Mozes op de top van deze berg. Als het volk naar de bergtop kijkt dan zien en horen ze bliksemstralen en donderslagen.

Op de berg was een zwarte wolk en zeer sterk bazuingeschal. Het volk beefde er van. Ook hier verschijnt de Heere dus in een wolk.

En dan, later: in de woestijn geeft de Heere aan het volk opdracht een plaats te maken om Hem te aanbidden. Dat was een mobiel heiligdom, de tabernakel, de tent van ontmoeting. God wil daarin wonen. God ontmoet Mozes in die tent van de samenkomst hier ook in een wolkkolom . Als het volk de wolkkolom zag boog het volk zich in aanbidding neer. We lezen daar: de Heere sprak met Mozes van aangezicht tot aangezicht, zoals iemand spreekt met zijn vriend. Ken je dat: spreken met God als je Vriend?

Die tabernakel is later vervangen door de tempel. Maar in die tempel maakt God zijn aanwezigheid aan Israël bekend. Ook de tempel is bij zijn inwijding gevuld met de wolk van de heerlijkheid van de Heere God. De priesters konden er niet bij blijven staan . Dus, allemaal voorbeelden waarin de Heere God in een wolk verschijnt aan Israël. Een reden daarvoor is dat niemand de Heere God echt kan zien en ook nog kan blijven leven. God moet zich daarom verhullen. De wolken beschermen de mens dan ook, zodat ze God niet echt kunnen zien. Want, dan sterven ze.

De Heere kan zich dus openbaren in de wolken. Als dat gebeurt is het vaak wel Zijn opzoekende liefde. Maar, de Bijbel laat ook een andere kant zien. We lezen dat de Heere zich ook in zijn toorn kan verbergen. Hij verbergt zich bijvoorbeeld in Klaagliederen in zijn boosheid in een wolk. De Heere kan zich dus ook op die manier verbergen achter de wolken.

De voorstelling van een God die toornt zien we ook bij de verschijning van de Heere als een Strijder op de wolken. In Jesaja lezen we: Zie de Heere rijdt op een snelle wolk en komt naar Egypte, dan beven de afgoden. In de psalmen lezen we dat ook. God, die rijdt op een cherub en wolkengevaarten tot zijn beschutting stelt.

Gemeente, in Daniël lezen we over iemand gelijk een mensenzoon, die verschijnt op de wolken van de hemel. Dat is de Heere Jezus Christus. Die Zoon, die Christus zal komen met de wolken en elk oog zal Hem zien en alle stammen der aarde zullen over Hem weeklagen. Ja, amen, voegt Openbaring daar aan toe. Dit vind ik wel een van de meest indrukwekkende tekeningen van de Christus. Elk oog zal Hem zien, alle stammen van de aarde zullen over Hem weeklagen. Jezus noemt trouwens zelf in Mattheüs 24 dat teken van de Zoon des mensen, die zal verschijnen aan de hemel.

Nu onze focus op Handelingen 1,11: ‘Deze Jezus, die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze wederkomen als Gij Hem ten hemel hebt zien varen’. Opgevaren met de wolkenwagen, Hij zal terugkomen op de wolken! We hebben nu gezien dat de Bijbel daarvan spreekt dat de Mensenzoon, Jezus Christus, terugkomt op de wolken.

Dan wil ik u vragen: als die Jezus, als Christus terugkomt op de wolken, hoe zal dat voor u/jou zijn? Is dat een verschijning in Gods toorn of in zijn reddende liefde? Wordt hemelvaart 2020 voor u/jou een hemelvaart die je voorbereidt op de ontmoeting met Christus die nu op aarde met je heeft gesproken als een vriend? Ken je Jezus Christus als je Vriend? Of is het een onheilspellende verschijning op de wolken die je nu of straks bang maakt? Want, let wel, dat is de verschijning van de Christus die Openbaring 19 tekent als Hem uit wiens mond een scherp zwaard komt om de ongelovigen mee te slaan. Ik hoop dat je niet ongelovig bent en dat je de verhoogde, ten hemelgevaren Christus mag kennen. Dat je de lofzang mee mag zingen. Het loflied van de troonsbestijging van Jezus. En het loflied dat je nu al zingt als je Hem vurig verwacht.

Lucas schrijft: ‘En Hij leidde hen buiten tot aan Bethanië’. Het is de oostelijke helling van de berg. Aan de voet van die berg had Hij in Gethsémané bitter geleden. Op de top begint zijn verhoging als Oppermajesteit. De discipelen hadden Hem eerst nog gevraagd of het Messiaanse rijk nu zou aanbreken. Jezus antwoordt bestraffend dat Hij geen koninkrijk zal oprichten. De kroon ligt wel voor Hem gereed, maar nu nog niet. Het komt u niet toe, te weten de tijden of gelegenheden die de Vader alleen weet’. Wat is dan voor Jezus, voor nu het belangrijkste?

Dat is de opdracht van Jezus. De opdracht het evangelie aan al de volken te prediken. Nu dus nog geen verwachting van een joodse nationale staat, nu niet het messiaanse rijk. Nee, zegt Jezus, u zult ontvangen de kracht van de Heilige Geest en u zult mijn getuigen zijn, in Jeruzalem en in heel Judea en Samaria.
Tot aan het uiterste van de aarde. Daar gaat het om, dat is nu het belangrijkste. Dat Messiaanse rijk komt pas als Jezus terugkomt op de wolken.

‘Wees mijn getuigen’, dat is de opdracht! Nadat Hij dat gezegd had werd Hij opgenomen, een wolk nam Hem weg van hun ogen. Hij rees omhoog. Zijn verheerlijkt lichaam na de opstanding was niet meer gebonden aan plaats en ruimte. Bijzonder is dat de discipelen zagen in welke houding Hij opsteeg. ‘En het geschiedde, als Hij hen zegende, dat Hij van hen scheidde’. Wie de gemeente voor het verlaten van de kerkdienst zegent staat in het teken van het kruis. De aan het kruis genagelde handen zijn op de Olijfberg zegenend uitgespreid. Gemeente, Jezus had op aarde niets anders gedaan dan zegenen. Zegenen door zijn spreken, de blinden ogen geopend, zieken genezen, melaatsen gereinigd, bezetenen verlost, doden opgewekt. Zijn voetstappen lieten zegen achter. Het kon dan ook niet anders dan dat Hij ook zegenend van de aarde zou scheiden.

In het Oude Testament had de priester de taak om, na zijn offer voor de zonden van het volk, na het sprenkelen van het bloed van de verzoening op de ark, de wachtende schare te zegenen. Hij breidde zijn handen uit over de hele gemeente en legde de drievoudige zegen op. De zegen die we horen aan het einde van de kerkdienst. Als apotheose, als vrucht van zijn aardse bediening, vat Jezus nu zijn werk op aarde samen in die zegen.
Op aarde was zijn zegen nog beperkt tot personen en plaatsen.

Alleen wie tot Jezus kon naderen, voelde zijn zegenende handen op het hoofd. Anderen moesten wachten, soms eindeloos lang. Maar toen Hij van de Olijfberg opsteeg had de zegen een ruimer bereik. Hoe hoger Hij opgenomen werd, hoe wijder de kring. Nu in de hemel staat de hele wereld en de hele mensheid onder de zegenende handen van Christus.

Een vraag: rusten zijn zegenende handen ook op u/jou? Die zegen is geen automatisme. Die zegen is alleen voor hen die zich in het geloof bij de elf discipelen op de Olijfberg voegen. Waar die gelovigen ook gaan of staan, overal zweven die uitgebreide handen van de Heere boven hen. Er daalt een zegen uit waaraan je op een bepaald moment het diepst behoefte hebt. Voeg je je in het geloof bij de elf discipelen? Daar gaat het wel om!

Hij werd opgenomen in een wolk. Moet je dan denken aan die wolk der heerlijkheid, die goddelijke tegenwoordigheid voor het volk Israël. Die wolkkolom in de woestijn bij dag en nacht, die wolk bij de verheerlijking op de berg, die wolk waarmee de Heere in de tabernakel en de tempel verschijnt? Is het die wolk waarachter God zich verschuilt, die God ondoordringbaar maakt, onheilspellend soms? Is het de wolk waarachter God zich verschuilt omdat wie Hem ziet moet sterven?

Nee, gemeente, ik denk dat een gewone wolk hier beter op zijn plaats is. Een gewone wolk, waarop Hij ook terug zal komen. Een wolk nam Hem weg van hun ogen. Een gewone wolk. En dat is wel een grote troost. De wolk verbergt Christus voor het zicht van zijn gemeente. Maar die wolk maakt feitelijk geen scheiding.

Die wolk is geen muur van graniet, een houten wand of een gordijn dat isoleert. Die wolk is een transparante bedekking. Denk aan een vliegtuig: dat vliegt net zo makkelijk uit de wolk als er in. Zeker, die wolk houdt de blik van ons tegen. Maar, je kunt je hand er in steken, zonder weerstand. Alles gaat door die wolk heen. Maar het zien, de blik gaat niet door die wolk.

Wat betekent dat? Christus is wel verborgen bij God. Maar, wij zijn toch eigenlijk heel dicht bij Hem. Hij blijft door die wolk bereikbaar. Wij zijn aan de ene kant van die wolk. Hij is aan de andere kant van de wolk. Zo mooi is dus: die wolk laat alles van onze kant door. Onze gebeden, ons loflied ketsen er niet op terug als op een koperen gewelf. Nee, die uitdrukking: de hemel als van koper (vaak gezegd als men denkt dat gebeden niet worden gehoord) is helemaal fout. Geen koperen gewelf.

Een gewone wolk onttrok Hem aan de discipelen. Wat is daar zo mooi aan? Oh, gemeente, het is een grote troost. Want, al ons zuchten, onze moeite en onze strijd gaan er doorheen. Onze klachten over de zwakheid van ons geloof houdt de wolk niet tegen. Jezus Christus is dus nooit buiten ons bereik. Waar wij ook zijn. Hoe bang het ons ook wordt. Één snik, één kreet, één kinderstem doorboort die transparante wolk. Waar de blik van onze ogen niet kan komen, daar komt altijd het geloof van ons hart.
Ook -omgekeerd- voor Christus geldt dat. De wolk belemmert dus ook Christus niet in het zenden van zijn troost en bijstand.

Christus is zeker niet ver weg, al is de hemel hoog. Er liggen geen onoverkomelijke zeeën of bergen tussen Christus en zijn gemeente. Gemeente, er hangt alleen maar een wolkensluier.
De apostelen mochten geloven dat Christus, achter die wolk, zegenend ten goede zou zijn. Daar zit Hij aan de rechterhand Gods. Totdat Hij de vijanden gezet zal hebben tot een voetbank van zijn voeten. Totdat hij alle vijanden verslagen heeft. Aan de rechterhand van God, de Vader. Een plaats van eer. Een plaats van macht. Als Hij terugkomt op de wolken des hemels, zal Hij de vijanden verslaan. Wat een overstelpende macht heeft die Christus. Die macht beschermt de gemeente tegen de vijanden op de aarde, tegen de geweldige krachten in de natuur, tegen de vervolging door de boze geesten van het rijk van de hel. Één wenk van zijn hand en de vijanden stuiven uiteen. Één ademtocht van zijn lippen en de vijanden vallen in het stof. Één blik van zijn oog en de antichristelijke macht is finaal gebroken. Als Koning houdt Hij de schepping in zijn hand. Als Koning is Hij hoofd van zijn kerk. Dat is de waarborg dat Hij zijn gemeente, ook u heel persoonlijk, tot voleinding en heerlijkheid zal brengen.
In die voleinding zal Hij verschijnen op de wolken van de hemel. Hoe staat u/jij hier in? Nogmaals die vraag: wordt hemelvaart 2020 voor u/jou een hemelvaart die je voorbereidt op de ontmoeting met Christus die nu op aarde met je heeft gesproken als een vriend? Ken je Jezus Christus als je Vriend?

Of is het straks een vernietigende verschijning op de wolken die je straks bang maakt, omdat je nu zijn vijand bent?

Die wolk waarin God zich dan ook voor je verbergt. Dan zul je Jezus zien, maar dat is dan wel een verschrikking voor je. Stel je voor: Christus als je vijand, als je nu niet bekeerd bent. Dan heb je te maken met die Christus, die Openbaring 19 tekent als de Christus uit wiens mond een scherp zwaard komt om de ongelovigen mee te slaan. Ik hoop dat je de verhoogde, ten hemelgevaren Christus mag kennen. Dat de wolk die je nu van Hem scheidt een lichte wolk voor je is, transparant. Dat je Jezus er door ziet voor een ontmoeting die eeuwig met Hem duurt. We zingen het: op een lichte wolkenwagen, werd de Heer van d’ aard gedragen. Geen wolk die de hemel voor jou met koper afsluit. Geen wolk waarin de Heere God verschijnt in Zijn toorn. Een wolk die de relatie tussen Jezus, als Hij terugkomt, en tussen jou niet kan verbreken.

Mag ik u en jou nogmaals dringend vragen? Ken je de Heere Jezus in zijn zegenende handen die op je rusten? Dat bid ik u toe. Want dan heb je eeuwige troost en gemeenschap met Jezus, in leven en sterven.

Ds. J. Wouters is predikant en advocaat. Hij is als consulent verbonden aan de hervormde gemeente (PKN) in Serooskerke.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan 30 christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend christ

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke