fulani
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 mei 2020 door Nienke Alblas

Afslachtingen Nigeriaanse christenen door radicale moslims gaan door: dit jaar 650 doden

Een Nigeriaanse organisatie die opkomt voor mensenrechten meldt dat er meer dan 650 christenen zijn vermoord door islamitische Fulani-herders in 2020. "Het geweld tegen christenen neemt toe." De strijders trekken door het land als nomadenstam en vermoorden op hun pad minderheden die andersgelovig zijn schrijft de Christian Post.

De organisatie Society for Civil Liberties & Rule of Law doet verslag van de grote impact die de aanvallen van de Fulani hebben op de samenleving in Nigeria. "Niet minder dan 620 weerbare christenen zijn vermoord en honderden plaatsen van samenkomst en aanbidding zijn ontheiligd en vernield." Dit gebeurde alleen al in de eerste maanden van 2020. In de afgelopen vijf jaar zijn er naar schatting ongeveer twaalfduizend christenen afgeslacht door de Fulani moslimterroristen. De herdersstam trekt al jaren met geweld door Afrika, maar de aanvallen zijn de afgelopen tijd toegenomen in ernst en hoeveelheid.

Naast de aanvallen door de Fulani, wordt een deel van Nigeria nog steeds geterroriseerd door Boko Haram. Veel mensen moeten uit hun woonplaats wegvluchten door bezetting door de moslimgroepen of vernieling van hun woonplaatsen. Zij vinden onderdak in vluchtelingenkampen, waar sommigen jaren wonen. Wanneer corona uit zou breken in de kampen zou dit een gezondheidsramp betekenen voor de inwoners. Nigeria is officieel in lockdown door het coronavirus, de Fulani laten zich hier helaas niet door stoppen.

Vermoedelijke Fulani-militanten schoten op 25 april vijf christenen in het Kafuna-district (in de staat Kaduna) dood, voegt Open Doors toe. Overlevenden hebben later gruwelijke foto’s met Open Doors gedeeld. Uit piëteit met de slachtoffers zijn de foto’s niet openbaar gemaakt. Ook christenen in de staat Plateau hebben te maken met aanhoudende militante aanvallen van Fulani. Ook in deze regio zijn de aanvallen voortgezet.

Hoewel sociaal-economische factoren het conflict zeker aandrijven, zeggen christenen dat er een onmiskenbaar religieus motief is. Dat blijkt volgens hen duidelijk uit het feit dat christelijke gemeenschappen onevenredig het slachtoffer worden van het geweld door Fulani-herders.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!