cees dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 mei 2020 door Redactie

"Mijn intellectuele afweging is dat een religieus wereldbeeld redelijker is"

Het combineren van oerknal en evolutie met een moderne versie van de Bijbel. Dat is wat het nieuwe boek OER van nanofysicus Cees Dekker wellicht het beste omschrijft. De wetenschapper beweegt zich voortdurend in het spanningsveld dat religie en wetenschap oplevert en ging daarover in gesprek met De Volkskrant.

Dekker vertelt dat dit boek, in tegenstelling tot eerdere boeken, geen academisch essay is. “Het is een vertelling. Een verhaal waarmee we, bijvoorbeeld aan orthodoxe christenen, willen laten zien dat geloof en wetenschap, schepping en evolutie, prachtig samengaan. Het boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dat grote verhaal.”

Dekker vertelt over een verhaal uit het boek waarin astronauten met elkaar een discussie voeren over God. Een van hen zegt dat hij te weinig geloof heeft om atheïst te zijn. Een voorbeeld uit de koker van Dekker. “Ik heb de afgelopen twintig, dertig jaar veel discussies gevoerd over geloof en wetenschap. Mijn intellectuele afweging is dat een religieus wereldbeeld redelijker is. Godsgeloof zorgt voor zingeving, en staaft bijvoorbeeld ook de waardigheid van mijn gehandicapte dochter. Ik kan dat niet rijmen met een atheïstisch beeld waarbij we niets meer zijn dan een verzameling willekeurig bewegende atomen.”

Lees het hele artikel in De Volkskrant.

Reacties

A
Ik heb nooit een probleem gehad met de zogenaamde tegenstelling tussen ‘geloof’ en ‘wetenschap’. Want immers: “in den beginne schiep God hemel en aarde” en later heeft hij wetenschappers te weeg gebracht om de mensheid te laten uitdokteren hoe Hij dat gedaan heeft.
I
de Bijbel is het boek van de heilsgeschiedenis, waarin God zich openbaart aan de wereld, en het klopt tot in details. Geen tittel of jota zal vervallen. God verandert niet en hoeft ons geen verantwoording af te leggen. Hij vraagt geloof. Hij is liefde en gaf Zijn Zoon voor ons. Dat kun je wetenschappelijk niet analyseren, het is een boek van redding, uit liefde. Wetenschappers hebben ons niets te bieden als het om redding gaat. Ze kunnen je het geloof wel afnemen met hun 'verhalen'.Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!