paulien vervoorn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 mei 2020 door Paulien Vervoorn

Paulien Vervoorn deelt vier tips om een betere spreker te worden!

‘Ik wil graag vaker spreken. Hoe pak ik dat aan?’
Deze vraag verschijnt regelmatig in mijn mailbox. Of iemand vraagt of het hierover kan gaan tijdens een gratis coachingsgesprek. Ook aan het einde van een training wordt de vraag regelmatig gesteld door beginnende sprekers. Ik merk steeds dat dezelfde tips bleven hangen bij de ander. Daarom zet ik ze nu voor jou op een rijtje.

1. Bid
Ga met God in gesprek over je verlangen. Vraag of Hij deuren opent en sluit. Als Hij wil dat je vaker (s)preekt, zal Hij je hierin leiden. Reken daarop. Zo ging het destijds bij mijzelf ook. Ik bad om meer (s)preekverzoeken en die kwamen Goddank op mijn pad.

Bidden dus. Een belangrijke tip. Misschien wel de belangrijkste. En tegelijkertijd klinkt het ook een beetje makkelijk (of overgeestelijk?) als je het hierbij laat. Alsof God alles moet regelen, terwijl jij ook zelf in actie mag komen. Vandaar de volgende praktische tips.

2. Grijp elke kans aan
Neem elke uitnodiging aan, hoe klein de groep ook is. Vertel gerust aan jouw Bijbelkring dat je wilt groeien in het spreken en dat je een inleiding wilt geven. Vraag daarna vooral om feedback en vraag vervolgens ook eens bij de Bijbelkring van je broer, zus, vriend, vriendin of schoonmoeder of je welkom bent. Als het steeds beter gaat, gaat er vanzelf iemand vragen of je bereid bent je verhaal ook te delen bij een andere Bijbelkring. Of op een kampvuuravond of een vrouwenavond of bij een jeugdgroep.
Veel sprekers doen eerst ervaring op in kleine groepen.

Naar kerken mailen met het verzoek daar te preken in een zondagse samenkomst is not done binnen kerkelijk Nederland. Eerlijk gezegd reageer ik zelf ook een beetje allergisch op mensen die me mailen of ze in mijn thuisgemeente mogen spreken. Soms komt het zelfs desperate over. Als je moet leuren om preekbeurten, is het meestal een teken dat je nog verder mag groeien. Blijf openstaan voor de kleinere groepen en zie hoe je in deze tijd wordt gevormd naar een mogelijke vervolgstap.

3. Zorg dat je zichtbaar bent
Vragen of je ergens mag preken is dus niet echt gebruikelijk. Wat overigens wel kan: vertel dat je beginnend spreker bent en dat je beschikbaar bent als er een gat valt. In veel gemeenten is het lastig in de zomervakantie het sprekersrooster te vullen. De groep aanwezigen is dan kleiner en de eisen liggen meestal net iets lager. Misschien is het voor jou een mooie kans om ervaring op te doen. En zij zijn blij dat ze iemand hebben die bereid is te preken. Het is dan wel handig als ze iets van jou kunnen vinden via Google.

Maak bijvoorbeeld een website (desnoods met maar een pagina) en zet hier je contactgegevens en een video van jezelf, zodat mensen meteen kunnen zien en horen hoe jij preekt.

Je kunt nog zo goed kunnen spreken, maar als je niet vertelt dat je beschikbaar bent en zichtbaar bent, weet niemand je te vinden. Bazuin dus vooral rond dat je beschikbaar bent. Denk aan een bericht op Facebook, LinkedIn, en laat al je vrienden weten dat je ernaar verlangt vaker te spreken.

4. Zorg dat je een betere spreker wordt
Stel je voor dat er in jouw woonplaats twee kappers zijn. De ene kapperszaak staat bekend om een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het personeel is deskundig en aardig (oftewel credible en likeable), en je hoort de naam van de salon regelmatig voorbijkomen in je vriendengroep. Bij de andere kapper zit bijna nooit iemand. Sterker nog: die kapper heeft het kapsel van een vriendin van je een keer vernacheld.  Terwijl ze nota bene langs de kant van de weg advertenties plaatst… Je snapt mijn punt: als je niet goed kunt preken, word je niet gevraagd. Begrijp me goed. Je hoeft echt geen geweldige spreker te zijn om een getuigenis te geven. Preken en spreken is echter iets anders. Preken is een vak.

Zorg dat je geloofwaardig kunt uitleggen wat een Bijbelgedeelte toen betekende en wat dat gedeelte nu voor ons betekent. En zorg dat je dit goed communiceert.

Paulien Vervoorn is spreker, trainer en auteur en eigenaar van Geloofwaardig Spreken. Deze blog van Paulien Vervoorn verscheen eerder op haar website. Klik hier om naar de website te gaan. 

Reacties

H
Naar kerken mailen met het verzoek daar te preken in een zondagse samenkomst is not done binnen kerkelijk Nederland.

Dit klopt, maar als je een opleiding volgt, moet je wel een stageplek kunnen krijgen en dan moet je alsnog mails gaan sturen...Overigens is een betere titel van dit artikel:

Paulien Vervoorn deelt vier tips om gevraagd te worden als spreker

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!