Gerben Oosterhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET ELEOS

 

Gerben Oosterhuis is therapeut in de psychiatrie: "Mooi om op te lopen en hoop te kunnen bieden"

“De psychiatrie is nogal omgeven door vooroordelen. Maar mijn ervaring is dat het mensen zijn, net als jij en ik. Het is een flinterdunne scheidslijn, want ieder mens heeft sterkere en ingewikkelde kanten. Zolang je kan functioneren is dat in onze samenleving alleen minder zichtbaar.” Gerben Oosterhuis, sociotherapeut bij Eleos, vindt dat een van de meest mooie dingen aan het vak. “Want we zijn daarom ook in staat iets te bieden waardoor ze stappen kunnen zetten.”

“Als mensen bij ons komen, zijn ze erg vastgelopen en zitten ze fiks in de problemen. Maar ze zijn in staat verder te komen en iets te leren om zich voor de rest van hun leven aan hun problemen te ontworstelen.” Oosterhuis is als behandelaar al meer dan 16 jaar werkzaam op ‘de fontein’, het behandelcentrum van Eleos, op afdeling de Spreng. Een boeiend vak, vindt hij zelf: “Het is mooi om een poos samen op te lopen, het contact te kunnen ontwikkelen en hoop te bieden.”

Leren als groep
In zijn vak als sociotherapeut kijkt Oosterhuis er vooral naar wat tussen groepsleden ontstaat. “Hoe beleef je de ander, hoe zie je jezelf en welke rollen ben je geneigd in te nemen? Een voorbeeld: soms is een jonge vrouw in haar jeugd in een onveilige situatie opgegroeid. Daarom is ze extreem bezig om het de ander naar de zin te maken. Dat kan als je jong bent, zinvol zijn geweest omdat de ander niet boos is, maar in andere situaties keert dat patroon zich tegen je. Dat zorgt dan bijvoorbeeld voor eetproblematiek, of andere klachten.”

"Juist door langere tijd samen te leven, leer je”

“Pas als mensen al enige tijd bij een ambulant therapeut hebben gelopen, en daar niet meer verder komen, kunnen ze terecht voor een intensievere behandeling in ‘de fontein’”, vertelt Oosterhuis. Juist in een groep worden patronen dan zichtbaar, ook kan een groep helpen om te gedragsverandering te leren: “Ze leren te zien wat er precies gebeurt, maar ook hoe ze daar verandering in aan kunnen brengen.” ‘de fontein’  heeft twee afdelingen, ‘De Bedding’ en ‘De Spreng’. Waar de behandeling bij De Bedding een aantal weken duurt, kan het bij De Spreng een half jaar duren.

De Ander
Zijn keuze voor het werken bij Eleos is een eenvoudige voor de therapeut. “In zekere zin is het een unieke organisatie, als het gaat om christelijke ggz (geestelijke gezondheidszorg, red.). Het is mooi om vanuit verschillende christelijke achtergronden aan het werk te zijn en ook cliënten zijn vaak christelijk. In mijn werk als sociotherapeut gaat het over de cliënt in relatie tot de ander. En die ander kan ook God zijn: hoe je naar jezelf kijkt heeft ook invloed op hoe je naar God kijkt en Hem beleeft.”

Het christen-zijn als therapeut met christelijke cliënten heeft echt een meerwaarde, vindt Oosterhuis: “Want als je altijd bang bent voor mensen om je heen, ben je dan ook bang voor God? Ik kan ze ook vertellen dat hun bestaan niet toevallig is. Maar soms is hun geloof ook iets spannends, waar mensen niet graag over praten.” 

Alles zelf uitzoeken
Als hem gevraagd wordt naar een verhaal waarin het werk van Eleos mooi naar voren komt, denkt Oosterhuis even na. Maar: “Ik denk aan een jongedame van een jaar of twintig, die opgroeide in een gezin waar veel ziekte is en haar ouders daarom niet in staat zijn voor haar te zorgen. Veel te vroeg voelde ze de verantwoordelijkheid voor broers en zussen en liep daarin ook vast: ze vond dat ze alles zelf uit moest zoeken. Daarom leefde ze geïsoleerd en eenzaam. Toen ze in De Spreng kwam, leerde ze langzaam te delen wat er in haar gebeurt, en leerde ze stukje bij beetje hulp te vragen. Ook in de moeilijke relaties met haar vriend en ouders leerde ze een goede band op te bouwen. En laatst kregen we een kaartje, van haar tweede kindje. Zij heeft een mooie plek in het leven ingenomen.” 

"Als cliënten iets van mij vinden, vind ik dat prettig: zo bouwen we aan onze relatie"

Als mens vindt Oosterhuis soms lastig dat hij veel nare ervaringen hoort van de cliënten. “Je wordt geconfronteerd met de rauwe kanten van het leven, dat hoort bij het vak. Verder hebben vrouwen in ons behandelcentrum het er soms lastig mee om mannen te vertrouwen, omdat ze daar moeilijke ervaringen mee hebben. Maar daarin kunnen ze juist ook oefenen en hun vertrouwen ontwikkelen.” Of ik me dan afgewezen voel? “Nee, op geen enkele manier. Ook ik heb mijn eigenaardigheden en manier om met dingen om te gaan. Dat is juist ook het vak. Als cliënten iets van mij vinden, vind ik dat prettig: zo bouwen we aan onze relatie. Dat is wat ik met ze aan wil gaan, zodat er een vorm van gelijkwaardigheid ontstaat.”

Ken je iemand, of ben je zelf iemand die al langere tijd worstelt met klachten? Voel je vrij om in contact te gaan met iemand van Eleos en vraag na of een behandeling iets voor je kan zijn!

Lijkt je het interessant voor Eleos te werken? Kijk bij de vacatures!

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.