Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 mei 2020 door Jeffrey Schipper

'Mijn vriendin waarschuwt met de meest bizarre Bijbelteksten over veroordeling en straf en de toorn van God'

'Een vriendin van mij heeft een foldertje gemaakt met de meest bizarre bijbelteksten over veroordeling en straf en de toorn van God uit Jesaja, Jeremia en allerlei Bijbelboeken die over de ballingschap en veroordeling van de volken gaan. Ze reist nu in een busje heel Europa door om overal dat foldertje te verspreiden. Zelf zegt ze dat ze evangeliseert, maar dit noem ik geen evangeliseren. Kan het zijn dat ze paranoia is, vermengd met geloof en dat dat op deze manier uitwerkt?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik zou liever spreken van geloof (als dat er zijn mag), vermengd met psychische zwakten", antwoordt ds. P. Roos. "We zien het meermalen dat gelovige mensen ‘doorslaan’, doorvloeien, zoals de apostel zegt. Onze geest is vatbaar voor allerlei dwaalwegen. Ook het geloof in Gods kinderen is niet boven elke inzinking verheven.

Men kan beginnen in de Geest en eindigen in het vlees (Gal. 3:3). Paulus noemt de Galaten 'uitzinnig'. Hij wekt zelfs de indruk dat ze betoverd zijn. Er is dan wel een algemene werking van de Geest geweest, maar deze loopt uit op niets, op het eigen vlees. Ik heb in mijn loopbaan helaas mensen gekend die super vervuld waren met geestelijke zaken, maar die later alles overboord hebben gezet. Zo moeten we dus voor onszelf en voor anderen juist in ootmoed wandelen. Zie, zegt de dichter, of er een schadelijke weg bij mij is. Deze vriendin lijkt dat besef momenteel niet te hebben en meent ook dat wat u en anderen zeggen, niet waar is. Ze verheft zich torenhoog boven de ander.

Het enige is: voor haar bidden. Laat het verder ons allen maar doen beseffen dat we zo geneigd zijn af te dwalen. Maar vooral: leer hieruit dat we ons alleen aan het Woord moeten houden", aldus de christelijk-gereformeerde emeritus-predikant.

Foto: Uitgeverij Den Hertog

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.