CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Hoe verschillend christenen denken over dopen in coronatijd - CIP Podcast

Is het beter om doopdiensten uit te stellen tot na coronatijd? Of is de doop zo belangrijk dat we er niet mee kunnen wachten? In christelijk Nederland wordt verschillend over dopen in coronatijd gedacht. Redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit in de CIP Podcast.

Beluister het fragment over dopen in coronatijd vanaf minuut 16.

Onlangs plaatste CIP.nl een interview met Marten Visser, directeur van zendingsorganisatie GobalRize. Hij is van mening dat doopdiensten altijd moeten plaatsvinden, ook in coronatijd. "Hij werd zelfs een beetje rebels toen ik hem vroeg hij je 1,5 meter afstand kunt houden bij een doopdienst" licht Simons toe. "Over die vraag maakt hij zich niet druk. Natuurlijk vindt hij dat christenen de overheid gehoorzaam moeten zijn, maar die regel past hij niet toe op doopdiensten. Wat Gods Woord opdraagt vindt Visser belangrijker."

Die mening wordt gedeeld door pinkstervoorganger Gerke Oostra. Onlangs doopte hij twee mensen in de charismatische gemeente Gemeente Gods in Hoogezand. Schipper: "Wat mij opviel aan de beweegredenen van Oostra is zijn verwijzing naar de geestelijke strijd rondom doopdiensten. Rondom een doopbeslissing zou de duivel dopelingen op allerlei manieren willen tegenhouden om gedoopt te worden. Door de doop wordt een statement gemaakt en een overwinning in geloof behaald."

In de podcast kwam ook ds. P. den Ouden aan bod. De hersteld hervormde predikant ziet een digitale doopdienst niet zo zitten. “Een doopdienst is geen onderonsje. Kinderen die gedoopt worden zijn onderdeel van de gemeente. Daarom vind ik dat zoveel mogelijk gemeenteleden erbij aanwezig zouden moeten zijn als de situatie dat toelaat. Laten we hopen dat we binnen een half jaar weer ‘normale’ kerkdiensten kunnen houden.”

Beluister het fragment over doopdiensten vanaf minuut 16:


CIP Podcast
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen