Teun van der Leer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 mei 2020 door Redactie

Baptisten milder over kinderdoop maar "blijven die zien als invalide, tekortschietende doop"

Wie het over baptisten heeft, komt al heel snel uit bij de geloofsdoop. Het behoort bij deze kerkelijke gemeenschap tot de belangrijkste standpunten. Toch lijkt men daar milder in te worden, zo blijkt uit de uitspraken van baptistentheoloog Teun van der Leer in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Hij stelt onder andere dat de geloofsdoop niet meer ten koste van de kinderdoop wordt geleerd.

Voor Teun van der Leer is het duidelijk dat de geloofsdoop ook de Bijbelse leer is. Toch lijkt er een kentering te zijn gekomen, als we zijn woorden tot ons door laten dringen. “We zullen de kinderdoop en de kerk die deze voorstaat niet meer als een valse kerk afschrijven”, vertelt hij desgevraagd tegen de krant. “We zijn katholieker gaan denken over het geloof en zijn meer in gesprek met andere geloofstradities over de doop.”

Toch heeft de theoloog zelf nog steeds weinig met de kinderdoop op. “We blijven die zien als een invalide, tekortschietende doop.”

Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Je hoeft een kerk die de kinderdoop toepast niet als een valse kerk te bestempelen, maar de Bijbel is er toch duidelijk over dat iemand eerst gelooft voordat hij of zij gedoopt (door onderdompeling) wordt.
Beste Piet Lindenberg, de zgn oikos-teksten over het huisgezin gaan niet over gedoopte kinderen maar over volwassenen en het personeel. Voorbeeld: in Hand. 10: 44-48 kunnen we lezen, dat in het huis van Cornelius alleen zij gedoopt werden, die het woord beluisterden en die de Heilige Geest hadden ontvangen. Baby’s zijn nog niet in staat om een preek te beluisteren.
Beste Kees van der Vliet, ‘alleen zij’ staat als zodanig niet in de teksten, maar is de conclusie die je eruit moet trekken. Maar lees dan eens vers 47 waar Petrus zegt: “Zou iemand het water kunnen weren, om dezen te dopen, die evenals wij de Heilige Geest hebben ontvangen?” De Geest viel op allen die het woord hoorden (vers 44). Nogmaals, een baby hoort en begrijpt het evangelie niet en wordt niet gedoopt in de Heilige Geest.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!