Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 mei 2020 door Jeffrey Schipper

God verhardt soms mensen: is dat zo? Ds. C. Harinck antwoordt

'God heeft toch niet als doel mensen te verharden, toch om te behouden? Verharding doet een mens toch zelf?', vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. Harinck geeft antwoord.

Harinck: "Denk aan de Farao. We lezen in Ex. 4:21: 'Doch Ik zal zijn hart verstokken, dat hij het volk niet zal laten gaan.' We lezen dit ook in de vorm van een klacht in Jesaja 63:17: 'Heere waarom doet Gij ons van Uw wegen dwalen, waarom verstokt Gij ons hart dat wij U niet vrezen?' Er schijnt hier over een activiteit van God gesproken te worden, maar deze gaat niet verder dan de mens overgeven aan zijn verstokte en harde hart. (...) Hij werkt de verharding dan niet, maar laat het gebeuren.

Een andere zaak, die in de Bijbel opvalt is: er zijn redenen voor het overgeven van een mens of volk aan de verharding. Het is altijd een rechtvaardig oordeel. Farao heeft veel mogelijkheden gehad om de God van Israël te gehoorzamen en het volk te laten optrekken. God heeft hem Zijn macht doen gevoelen in de plagen en ook Zijn barmhartigheid getoond door zodra er inkeer was deze plagen te laten ophouden.

Zo lees je in Romeinen 2:4 en 5 nadrukkelijk over een verband tussen het verachten van Gods goedertierenheid en verdraagzaamheid en het oordeel van de verharding. Er wordt vooral ook een verband gelegd tussen het verachten van de prediking van het Evangelie en de verblinding die daarop volgt. Zie bijvoorbeeld Jesaja 6:9 en de vervulling daarvan in Johannes 12:39 en 40. Door het licht te onthouden blijven de ogen verblindt. Het is altijd een verdiende, rechtvaardige verharding en verblinding.

Dit kan tenslotte tijdelijk zijn. Wanneer je je hart als verhard en koud ervaart, moet je niet denken voorbestemd te zijn voor de hel. (...) God doet nooit iets dat moreel onheilig en onrechtvaardig is", aldus de emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeenten.

Foto: GerGeminfo.nl

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
Gods trouw en rechtvaardigheid roept bij mensen die niets van Hem willen weten geen bekering op maar juist ergernis. We kennen misschien allemaal wel zulke mensen in onze omgeving die geërgerd reageren als iemand hun iets over God wil vertellen. En zo ging het bij de farao ook. Hoe meer God zijn vergevingsgezindheid en barmhartigheid toonde door telkens toch weer een plaag te laten stoppen, hoe geïrriteerder de farao werd. Gods goedheid verhardde zijn hart alleen maar.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.