Jacoline Steegstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 mei 2020 door Nienke Alblas

Relatietherapeut Jacoline: "Samen geloven is soms nog intiemer dan seks"

"Ik was zelf niet goed voorbereid op wat me te wachten stond na het jawoord. En van huis uit heb ik ook niet het perfecte huwelijk als voorbeeld gezien." Mediator en relatietherapeut Jacoline Steegstra (51) gelooft dat je de liefde kan leren. Hier schrijft ze over in haar nieuwe boek 'Liefde kun je leren'. Met CIP.nl gaat ze in gesprek over de basis van een goed huwelijk en een duurzame relatie. "Veel mensen weten eigenlijk niet wat échte liefde is."

KokBoekencentrum
Dit is een uitgave van KokBoekencentrum.

Een duurzame relatie, wat is dat eigenlijk?
"Vroeger werden mensen uitgehuwelijkt. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je daar zelf de keuze in kan maken, maar je ziet wel dat het percentage echtscheidingen in die huwelijken veel lager is. Eigenlijk wil je daarom jezelf uithuwelijken: als je als basis een goede vriendschap hebt, geloof ik dat je veel dingen van de liefde kan leren. Als je alleen die klik of 'vonk' hebt red je het niet, dat is onvoldoende om een relatie op te bouwen. Een diepe vriendschap bouw je in je relatie op door niet alleen maar leuke dates te hebben, maar je ook te verdiepen in wat het huwelijk en een langdurige relatie is, voor je eraan begint. Je moet dus niet alleen je trouwdag zelf voorbereiden met een feest en een weddingplanner, maar ook vooruitkijken naar wat het huwelijk inhoudt als je eenmaal getrouwd bent. Wat ga je dan tegenkomen?"

Hoe bereidde jij je voor op je huwelijk?
"Ik was zelf niet goed voorbereid op wat me te wachten stond na het jawoord. Toen mijn man en ik een tijdje een relatie hadden, begonnen we na te denken over het huwelijk. Wij zijn relatief snel getrouwd, we kenden elkaar anderhalf jaar. Ik was niet goed voorbereid. Van huis uit had ik ook niet het perfecte huwelijk als voorbeeld gezien, hierdoor wist ik eigenlijk niet wat 'echte liefde' precies was. In de loop der jaren heb ik me daarin grondig verdiept. Door het boek wil ik inzicht geven in wat echte liefde is. Dit is iets wat je kan leren binnen het huwelijk, maar je kan het boek ook lezen als voorbereiding op je huwelijk of een langdurige relatie. Wanneer je samen leert wat echte liefde is, dan kan je de stormen in je huwelijk beter aan."

"Een mens verandert en soms maakt dat het lastig om de eerste liefde terug te vinden. Het is dan de vraag of je bereid bent om te aanvaarden hoe iemand is geworden."

Hoe kan je terugkeren naar je eerste liefde?
"Veel christenen herkennen deze tekst uit het laatste Bijbelboek Openbaring. We moeten niet alleen terugkeren naar onze eerste liefde voor God, maar ook in relaties blijven terugkeren naar waarom je verliefd bent geworden op iemand. Door herinneringen op te halen en terug te denken aan het begin van je relatie kan je je eerste liefde in elkaar weer ontdekken, wat goed is voor je relatie. Biologisch gezien worden elke dag cellen in je lichaam vernieuwd. Dit gebeurt in zo'n rap tempo dat je na een jaar letterlijk een ander mens bent. Een mens verandert en soms maakt dat het lastig om de eerste liefde terug te vinden. Het is dan de vraag of je bereid bent om te aanvaarden hoe iemand is geworden. Dat is wat je elkaar beloofd hebt."

Hoe kan je God in je relatie betrekken?
"Samen geloven is soms nog intiemer dan seks hebben met elkaar. Je geloofsleven is een heel persoonlijk iets. Mannen geloven vaak anders dan vrouwen, zij gaan heel anders met God om. Ik vind dat zelf ook een heel lastig stukje, ik heb mijn manier van geloven en mijn man heeft weer een andere manier van geloven. Er is geen goed of fout. Het is goed dat wanneer je huwelijk door een zware periode gaat, met elkaar in gesprek gaat. Je hebt elkaar én God beloofd om trouw te zijn. Het is ook goed om samen in gebed te gaan voor je huwelijk."

"Mijn man en ik zijn niet per se mensen die samen uit de Bijbel lezen. We gaan wel samen naar de kerk en naar een Bijbelkring. Hier praat je samen over het leven en hoe je God in je dagelijks leven kan betrekken. Dit doe je dan samen met andere gemeenteleden. Echt samen op de knieën gaan vind ik best wel moeilijk in te passen in ons leven. Dit betekent niet dat dat mij ontslaat van mijn plicht en verlangen om die momenten voor mezelf te blijven zoeken."

"Samen geloven is soms nog intiemer dan seks hebben met elkaar."

Op welke manier kan het boek helpen in de verdieping van je relatie?
"In het boek wordt aan het eind van elk hoofdstuk een korte samenvatting gegeven. Het is geen dik boek, het is echt toepasbaar en toegankelijk. Daarnaast worden er best wel concrete vragen gesteld. De liefde is niet alleen een theorie, het is iets praktisch. Door middel van de vragen kan je elkaar en de liefde voor elkaar weer terugvinden. Normaal blijven gesprekken vaak aan de oppervlakte. Het helpt dan om ook diepere gesprekken te voeren over wat er in je omgaat."

"Het is goed om voor jezelf duidelijk te maken wat je nodig hebt en en te delen wat er in je omgaat. Zo voorkom je dat je tijdens een conflict explodeert en allerlei dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Geef op tijd aan als je je partner mist of nodig hebt. Je moet elkaar niet alleen begrijpen, maar je ook in elkaar inleven. Daarnaast helpt het om je in gesprekken te verdiepen door te vragen wat er in de ander omgaat. Het gaat om inlevingsvermogen. Ga écht naast elkaar staan. Mijn man is bijvoorbeeld wetenschapper en ik ben juist wat creatiever. Ik moet echt bewust ervoor kiezen om naast hem te zitten en me in te leven in wat hij denkt en voelt en belangstelling te hebben voor wat hem bezig houdt."

Waarom is het belangrijk om een gezamenlijke visie te hebben?
"Het is goed om een visie te vormen en deze concreet uit te werken. Sommige mensen doen dit schriftelijk, maar er zijn veel manieren waarop je een visie kan vormen. Samen met mijn man heb ik een keer een mooie collage gemaakt van de dingen waar we hetzelfde over denken en die we samen voor ogen hebben. Je kan God hierbij betrekken in gebed en door te lezen. Soms word je bijgesteld in de weg die je gaat, je weet niet hoe God je leven zal leiden. Door je visie in zicht te houden kan je beter filteren wat echt belangrijk is of wat je afleidt. Soms komen er ineens nieuwe dingen op je pad waar je enthousiast over bent. Je kan dat dan onderzoeken kijken of het past bij de richting die je op wil met je leven. God kan ons ook op deze manier sturen."

Afbeelding door Annet Eveleens.

Klik hier om 'Liefde kun je leren' van Jacoline Steegstra te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Word lid van CIP! Start nu uw gratis maand.