Jack Teitel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 mei 2020 door Nienke Alblas

"Deze man is een gevaar voor onze familie en alle Messiaans-christelijke Joden in Israël"

Op de Israëlische feestdag Purim werd er aan de deur van de familie Ortiz een bom bezorgd. De toen vijftienjarige Ami raakte ernstig gewond door de ontploffing. De moordenaar Jack Teitel werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentig jaar. Nu, twaalf jaar later, heeft Teitel een verzoek ingediend tot vervroegde vrijlating. "Als ouders hebben we nog steeds pijn in ons hart als we onze zoon zien worstelen met de opgelopen beperkingen", vertellen de ouders aan Kehila News.

Brieven tegen onrecht
De vervroegde vrijlating is volgens de ouders van Ami onrechtvaardig. Meneer en mevrouw Ortiz roepen mensen op om 'de kracht van de pen' te gebruiken en een brief te schrijven aan de minister president van Israël. "Deel dit alsjeblieft met je vrienden, familie, kerken en Israël-groepen, zodat zij ook zullen schrijven. Het is bekend dat Teitel sympathisanten heeft in de Israëlische regering. Teitel is een gevaar voor onze familie en alle Messiaans-christelijke Joden in Israël. Zet je geloof om in daden en help ons." 

In de voorbeeldbrief wordt een oproep gedaan tot een eerlijk oordeel met de woorden: "Ik dring erop aan dat u eerlijk oordeeld en het verzoek van Yaakov (Jack) Teitel afwijst. Het is vreselijk om te weten dat er mensen in de regering zitten die dit onrechtvaardige en gevaarlijke initiatief tot vrijlating ondersteunen." De brief wordt afgesloten met een tekst uit Leviticus 19:15: 'U mag geen onrecht doen in de rechtspraak, u mag geen partij trekken voor de arme en de aanzienlijke niet voortrekken. Op rechtvaardige wijze moet u uw naaste oordelen.' Bekend onder Joden en christenen.

Het oordeel
In 2009 werd Jack Teitel opgespoord met de hulp van de Amerikaanse FBI en de Shin Bet (Israëlische Interne Veiligheidsdienst). Amerikaanse en Canadese leiders kwamen op voor de rechten van Ami en zijn familie, omdat zij vonden dat Israël zelf niet genoeg juridische actie ondernam. Na een zaak van drie jaar werd Teitel veroordeeld tot twee levenslange straffen voor gepleegde moorden, met nog dertig jaar straf voor pogingen tot moord, resulterend in een gevangenisstraf van negentig jaar. 

Jack Teitel heeft zelf toegegeven dat hij de bom had gebouwd om de familie Ortiz te vermoorden. Hij is deel van een groep mensen in Israël die gelooft dat Messiaanse Joden valse profeten zijn. De schade die de bom aanrichtte was enorm. Ami Ortiz kreeg 15 operaties en moet nog steeds aan verschillende verwondingen worden geopereerd en heeft plastische chirurgie nodig om zo normaal mogelijk te kunnen functioneren. Niet alleen raakte Ami verwond, hij heeft ook gehoorverlies opgelopen en zenuwbeknellingen. Het eerlijke oordeel is een schrale troost waar de ouders aan vast konden houden, terwijl zij hun zoon zien worstelen met de gevolgen van de ontploffing voor de rest van zijn leven.


Israel
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
- Henk kreeg oog voor Palestijnse christenen: "Israël is geen klein duimpje meer"
- "Christenen met liefde voor Israël zijn te vaak blind voor onrecht"
- Ds. Henk Poot: "Jezus was geen breekpunt voor de joden"
Meer over Israel »

Lees het volledige artikel en schrijf een brief om op te komen voor de familie Ortiz

Reacties

Afschuwelijk wat Jack Teitel de toen 15-jarige Ami heeft aangedaan. Ook heel triest was zijn motief, namelijk dat Teitel gelooft dat Messiaanse Joden valse profeten zijn. Immers zij die Jezus Christus als hun Verlosser aannemen, zijn ‘ware’ Joden, besneden van hart, zoals Paulus schrijft in Rom. 2: 28 en 29, dus helemaal geen valse Joden. Integendeel!
Moeilijk. De 'oog om oog en tand om tand' wet en de NT liefdeswet, heb je vijanden lief.
J
Ook dit is ernstige geloofsvervolging, omdat deze Joodse familie gelooft in Jezus Messias. Wij bidden veel voor vervolgde geloofsgenoten en daarom nu ook voor deze Joodse familie. Shalom voor hen! Ook bidden we voor de verblinde dader. Bidden voor vervolgde broers en zussen én voor hun vijanden is ons opgedragen door Jezus de Messias. Wij zijn één in Hem, in verdriet en in blijdschap.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.