Reinier van den Berg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2020 door Tear

Weerman Reinier van den Berg wordt ambassadeur ontwikkelingsorganisatie Tear

Meteoroloog en weerpresentator Reinier van den Berg heeft zich als ambassadeur verbonden aan ontwikkelingsorganisatie Tear. De organisatie kiest voor een weerman als ambassadeur omdat armoede vaak direct te maken heeft met klimaatverandering. Als ambassadeur draagt Van den Berg bij aan het bekendmaken van de missie van de organisatie en brengt hij zijn kennis de organisatie in.

Zonder te willen vervallen in moralisme of makkelijke antwoorden vindt Reinier van den Berg dat we het klimaatprobleem niet tijdelijk kunnen parkeren tijdens de coronacrisis. "Die luxe kunnen we ons simpelweg niet veroorloven. De gevaren die door klimaatverandering op ons afkomen zijn vele malen groter en complexer dan de huidige pandemie. Geen leuke, maar wel een reële boodschap. Ook in financiële zin. Becijfer je wat er nodig is om klimaatverandering tot een halt te roepen en de schade te verlichten, dan zal dat de coronakosten vele malen overtreffen."

Toch wil Van den Berg geen angstprediker zijn en vertelt hij graag een positief verhaal. "Kijk hoe we nu met ingrijpende maatregelen het coronaspook aanpakken. Niet prettig, maar het werkt en we doen het samen. Dat vind ik hartverwarmend en een mooie les voor de aanpak van de klimaatcrisis. Als we echt willen, kan het!"

Twintig procent-regel
Zelf hoopt de weerman dat we nu bepaalde zaken radicaal anders organiseren vóórdat we straks weer massaal in oud gedrag vervallen. "Ik heb met mezelf afgesproken om straks twintig procent minder de weg op te gaan. Dat betekent vaker videobellen en in ieder geval bewustere keuzes maken." Hij hoopt dat meer mensen meedoen met zijn ‘twintig procent-regel’ als we langzaam uit onze quarantaine-cocon kruipen. "Het kan de genadeklap worden voor het fileprobleem en nieuw asfalt wordt overbodig als we meer vanuit huis werken. Om zover te komen, moet je ook rekenen op de werkgevers. Dus denk na over structurele en veilige thuiswerkoplossingen en sowieso intelligentere werktijden, meer verdeeld over de dag. Onze unieke planeet smacht naar creatieve en radicale oplossingen."

Reacties

N
Tot de jaren 60 70 woonde en werkte bijna iedereen op dezelfde plek, toen heeft de politiek besloten tot scheiding van werk en wonen en ontstond woonwerkverkeer,met 50 jaar nadelige gevolgen ,sinds 1980 is het autoverkeer met 350% gestegen.Het verband tussen klimaatsverandering en armoede klopt niet .Het rijkste land ter wereld Amerika vervuild het meest,terwijl een straatarm land als Haïti nauwelijks vervuild .Ook is in 50 jaar de armoede flink afgenomen ,maar de klimaatsproblemen juist toegenomen .Tear spreekt dus zichzelf tegen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.