Ds. D. H. J. Folkers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 mei 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik verloor mijn geloof maar heb heimwee naar de kerk'

'Ik heb veel theologie gelezen, maar daardoor ook mijn geloof verloren. En soms, steeds vaker voel ik heimwee naar de kerk, maar ik geloof niet meer en dus vind ik het schijnheilig om me er weer mee te verbinden', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. D. H. J. Folkers geeft advies.

"Ik vind eigenlijk dat je het wel heel eerlijk omschrijft als je zegt 'ik ben mijn geloof verloren'”, zegt de hersteld hervormde predikant uit Abbenbroek. "Want mijn geloof is wat veel mensen moeten verliezen om tot het ware geloof te komen. Een voorbeeld in de Bijbel daarvan is Petrus. Hij moest zijn geloof kwijtraken, want zijn geloof was dat Jezus nooit zou moeten lijden en sterven (Markus 8:31-33). En veel later, toen dat lijden van de Heere Jezus op het punt stond om te beginnen was het weer zijn geloof dat ervan overtuigd was dat hij Jezus nooit in de steek zou laten of verloochenen (Markus 14:27-31). Maar een paar uur later bleek dat geloof van Petrus niets waard en verloochende hij Jezus. Kortom: dat eigen geloof van Petrus moest afgebroken worden. Zijn eigen opvattingen over geloven en wat waarheid is moesten eraan, om plaats te maken voor het ware geloof in Christus. 

Kan het niet zijn dat het met jou net zo is als met Petrus, dat het nodig was dat jij jouw geloof eerst kwijt zou raken? In veel theologische boeken kom je dat eigen geloof van die mensen tegen. En dat daar kun je niet op bouwen. Als je je eigen geloof verliest, dan blijft daar een leegte over. Je eigen geloof is weg, maar de Heere wil het vullen met het ware geloof dat door de Heilige Geest aan je gegeven wordt."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.