Lisa Bevere
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 mei 2020 door Nienke Alblas

Vrouwen wordt in de kerk opgedragen stil en onderdanig te zijn, merkt Lisa Bevere

"Ik paste niet in het beeld van de lieve, passieve, stille, orgelspelende christelijke vrouw. Omdat ik geen boeken kon vinden die aansloten bij mijn ervaringen en de processen die ik doormaakte, schrijf ik nu het boek dat ik zelf had willen lezen", zegt Lisa Bevere in gesprek met Relevant Magazine.

Toen de succesvolle Amerikaanse auteur werd gevraagd om een boek met overdenkingen te schrijven had ze eerst geen interesse. Ze had wel wat beters te doen, maar toen realiseerde ze zich dat dit de kans was om vrouwen te helpen hun positie in de kerk in te nemen, vertelt zij. Bevere moedigt vrouwen aan om sterk te zijn in haar boek 'Strong'.

Bevere geeft aan vrouwen in kerken bekend staan om hun kracht, maar vooral dat ze lief en stil zijn. "In de christelijke gemeenschap is 'kracht' fout. Sterk is ambitieus, het is iets wat vrouwen niet horen te zijn." Maar Bevere is het niet eens met dit beeld.

Wat is krachtig?
"Als we kijken naar het Bijbelse idee van kracht, dan zien we christelijke vrouwen die een oneindige bron hebben van kracht. Kijk naar Efeze zes waar samengevat staat: 'God is sterk en Hij wil dat jij sterk bent.'" Volgens de schrijfster is kracht en sterkte niet een negatief iets. "Het is niet hard, het is niet gemeen, het is niet aggressief. Kracht is gepassioneerd, gefocust, vurig, betekenisvol, robuust. Dit zijn dingen die we als het lichaam van christus moeten omarmen om een verschil te maken."

"Het tegenoverstelde van kracht is vreselijk. Dit is zwak, weggevaagd, onduidelijk, gedempt, onverschillig. Het wordt tijd dat de kerk een verschil gaat maken en hier is kracht voor nodig. Vrouwen worden opgedragen om netjes, stil en onderdanig te zijn op basis van de Bijbel die oproept tot zelfbeheersing en een 'zacht en stil gemoed'. Dit is niet zwak, dit is juist kracht onder controle. We moeten leren hoe we onze kracht moeten gebruiken. Kerken die ontkennen dat vrouwen krachtig zijn, zullen kracht verliezen. Vrouwen zullen zich ergens anders in gaan zetten en de Kerk zal hier nooit de vruchten van plukken." Lisa roept op om met die kracht Gods Kerk, onze naasten en Zijn Koninkrijk op te bouwen in plaats van af te breken.

Lees het volledige artikel

Reacties

De Kracht van de Geest is de Geest Zelf, Die in ons woont. En ons dus 24/7 aanraakt. Hij is zegenende ons en dat is ons bekrachtigen met de Liefde van de Vader en met het Geloof van de Zoon. Het Hart van Vader, Zoon en Geest is tegelijk en een Vaderhart en een Moederhart en een Kinderhart. En als ook ik steeds meer word als een kind, dan leef ook ik steeds meer van Boven naar beneden in Shalom - Kol. 3.
Een wat vreemde inleiding van bovengenoemd artikel. Alsof Amerikaanse vrouwen zich in een bijrol laten drukken. Ze hebben vaak meer een doortastende rol in kerk en huishouden en weten goed wat emancipatie is. Efeze 2:18 spreekt over 1 Geest in zowel man als vrouw en de kracht daarvan is niet verschillend. De cultuur en achtergrond zijn wel bepalend en die is in de U.S.A. iets anders dan in Nederland. Voor het overige zegt Efeze 5 wel iets over de door God aangegeven positie van de man en de vrouw.
W
Zijn allemaal mannen die reageren. Ik wacht even de reactie van een vrouw af

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.