kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 mei 2020 door PKN

PKN: Organiseer in juni kleine kerkdiensten om te oefenen

De Protestantse Kerk in Nederland(PKN) adviseert kerken om juni te zien als een oefenperiode. In een bericht op de website van de grootste protestantse kerk van ons land adviseert men om in juni weer samen te komen met maximaal dertig mensen. Dat is volgens de kerk de ideale manier voor gemeenten om te kunnen oefenen met kerk-zijn in een anderhalvemetersamenleving.

Ds. René de Reuver: “God dank, kunnen we elkaar binnenkort weer ontmoeten. Tegelijkertijd is het een bitterzoet advies. Kerk-zijn in een anderhalve meter setting is echt een andere beleving dan dat we gewend zijn. Het spontane is er af. Er komen veel regels om rekening mee te houden. Respecteer die regels ten allen tijde, maar wees vooral verheugd over het feit dat we weer samen kunnen komen rond het evangelie van Jezus Christus.”

In overleg met de overheid hebben de gezamenlijke kerken besloten om gemeenten te vragen om in de maand juni alvast samen te komen met 30 mensen. Een protocol voor hoe om te gaan met kerk-zijn in een anderhalve meter setting stelt de Protestantse Kerk in de week van 11 mei 2020 beschikbaar.

In dit protocol worden richtlijnen gegeven voor routes in en naar het kerkgebouw, hygiëne, placering, uitnodigingsbeleid, zingen etc. Het is aan de kerkenraad om dit protocol om te zetten naar beleid voor hun gemeente.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat er meerdere vieringen achter elkaar worden georganiseerd of tegelijkertijd groepen van 30 mensen in verschillende zalen worden geplaatst, omdat dan de hygiënemaatregelen niet in acht genomen kunnen worden.
Uiteraard blijven de adviezen van de overheid te allen tijde leidend. Mochten deze wijzigen, dan kan dit advies komen te vervallen.

Reacties

E
Quote;..."maar wees vooral verheugd over het feit dat we weer samen kunnen komen rond het evangelie van Jezus Christus.”

Ik begrijp de heisa niet om aantallen. Wie zegt er ook al weer (Matth.18:20)...waar 2 of 3 in Mijn naam bij elkaar komen, daar ben Ik in hun midden... Is dát niet kerk-zijn? Komen we dán niet pas écht 'rond het evangelie van Jezus Christus samen? Misschien wel een zéggen dus van corona, de kerk kan weer écht worden....
B
Een prima idee. Echter, hoe komen wij aan het protocol?
E
Inderdaad, je kunt in kleine kring bij elkaar komen en zelf je eigen dienst organiseren. Priesterschap van alle gelovigen. Als kerken gesloten zijn, horen de diensten in de huizen gewoon door te gaan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.