Ds. J. IJsselstein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Is het coronavirus een straf van God? Ds. IJsselstein geeft antwoord

'Moeten wij het coronavirus zien als oordelen van God, als gevolg van de ontheiliging van Zijn heilzame geboden, het seculiere denken dat zich steeds meer inkadert, de mens die het heft in eigen hand neemt (levensbegin, abortus, levenseinde, euthanasie), et cetera?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. J. IJsselstein geeft antwoord.

"Inderdaad kan God bijzondere tegenspoed, zoals een epidemie, sturen om ons op zonden te wijzen", maakt de predikant uit de Gereformeerde Gemeenten duidelijk. "Maar dan vooral op de zonden van onszelf. Van onszelf persoonlijk en van onszelf als christenen in Nederland. Eén van onze zonden is dat we vaak als het gaat om zonden, wijzen naar de zonden van anderen. Maar genade leert ons om onze eigen zonden te belijden. En uiteindelijk worden dan, net als bij Daniël, de zonden van onze medemensen en van ons volk door ons in ons bidden ook meegenomen als onze eigen zonden.

Lees het gebed van Daniël maar eens na in Daniël 9. Dat schuldbesef maakt trouwens niet wanhopig. Het heeft altijd een besef in zich, door de Heilige Geest gewerkt, van Gods barmhartigheid. Kijk maar in Daniël 9:9: 'Bij den Heere, onzen God, zijn de barmhartigheden en vergevingen, alhoewel wij tegen Hem gerebelleerd hebben.'

Een toename van ernstige gebeurtenissen zoals epidemieën, oorlogen, aardbevingen, etc. is volgens de Bijbel ook een teken dat de wederkomst van Christus aanstaande is. Het is een van de tekenen der tijden. Dat zijn tekenen die aansporen tot bekering. De resterende tijd is kennelijk korter dan ooit. Het zijn ook tekenen die Gods kinderen in alle moeite en zorg willen bemoedigen, hoewel zij net al alle andere mensen door dezelfde oordelen heengaan. Immer de Heere Jezus zegt tegen Zijn discipelen: 'Als nu deze dingen beginnen te geschieden, zo ziet omhoog, en heft uw hoofden opwaarts, omdat uw verlossing nabij is' (Lukas 21:2).

Ds. IJsselstein behandelde deze vraag onlangs in zijn podcast. Beluister het fragment en lees hier zijn volledige antwoord op de site van Refoweb:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.