Ds. C. J. Droger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 mei 2020 door Ds. C. J. Droger

Zorgen om je haar in coronatijd? Jezus zegt dat ook je haren zijn geteld

Deze week gaven premier Rutte en minister De Jonge (VWS) weer een persconferentie. Ze stonden er ontspannen bij. Er konden namens het kabinet een aantal versoepelingen van de intelligente lockdown aan het Nederlandse volk worden doorgegeven. Een daarvan is dat we vanaf 11 mei weer naar de kapper kunnen.

Zachtjesaan zaten heel wat mensen met de handen in het haar door de gesloten kapperszaken. Er waren mensen die zich door een huisgenoot lieten knippen of met een tondeuse bewerken. Anderen probeerden zelf wat aan hun weelderige haarbos te doen. Weer anderen hoopten dat ze tegen de tijd dat ze weer aan een knipbeurt toe waren, de vertrouwde stoel bij de kapper weer zouden kunnen innemen. Om daar niet alleen van een hoeveelheid haar verlost te worden, maar ook het gesprek met de kapper voort te zetten. Het zou dan natuurlijk over de coronacrisis gaan.

De Heere Jezus zegt in Zijn onderwijs dat ook de haren van ons hoofd alle geteld zijn.

Voor de kappers zal het ook niet meegevallen zijn de achterliggende weken. Opeens je zaak moeten sluiten en dan zonder werk en inkomen zitten, lijkt me niet gemakkelijk. Hopelijk kunnen ze de schade de komende tijd inhalen en valt de financiële achteruitgang voor hen mee.

Zo kun je door een crisis zomaar opeens een probleem krijgen met je haardracht. En dat is niet het enige probleem dat opdoemde door de coronacrisis. Het is ook geen groot probleem. Wie ernstig door het virus getroffen is geweest, heeft grotere problemen gehad. En hoeveel andere bedrijven zijn nog steeds in zwaar weer, zonder vooruitzicht op een betere toekomst? Het zou in de komende maanden wel eens faillissementen kunnen gaan regenen…

Zorg om het haar, we hadden het de afgelopen tijd allemaal min of meer. In de Bijbel staat dat God ook zorg om ons haar heeft. De Heere Jezus zegt in Zijn onderwijs dat ook de haren van ons hoofd alle geteld zijn (Mat. 10:30). In de Nederlandse Geloofsbelijdenis wordt in artikel 13 daar deze uitleg bij gegeven dat niet één haar van ons hoofd op de aarde vallen kan, zonder de wil van onze Vader. Er wordt een vergelijking getrokken met de musjes van wie er ook niet één op de aarde valt zonder de wil van God de Vader.

En er valt niet één haar van ons hoofd op de aarde zonder Zijn wil.

We worden stil, als tot ons doordringt wat hier staat. We waren bezorgd over onze haardracht. We zaten er over in hoe we er bij liepen. En dan lezen we hier over de zorg van God over ons haar. Hij heeft al onze haren geteld en hoeveel zijn dat er niet? Hij alleen kan ze tellen. En er valt niet één haar van ons hoofd op de aarde zonder Zijn wil.

Ik denk dat Jezus hier doelt op Gods nauwkeurige en liefdevolle zorg voor Zijn kinderen. Hij weet precies wat zij nodig hebben. Hij voorziet exact in wat zij niet kunnen missen. Hij kent hun leven door en door en elk moment schenkt Hij Zijn kinderen uit genade die zegen die op dat moment nodig is. En daarbij ontgaat Hem niets.

Wat heerlijk als je in die zorg mag delen. Ook in de crisistijd die we nog steeds met elkaar beleven. Bent u al een kind van de HEERE? Is Hij in uw leven gekomen en heeft Hij u als Zijn kind aangenomen? Als dat gebeurd is, deelt u in Gods zorg. Tot in de kleinste details van uw leven. Vandaag, morgen en altijd. Wat een troost is dat in de onzekere tijd die we doormaken.

Bent u nog geen kind van God, dan moet u dat snel worden, anders bent u helemaal op u zelf aangewezen en gaat het niet goed in uw leven. Smeek de HEERE of Hij in uw leven komt door Zijn Geest en u aanneemt als Zijn kind. Zijn eigen Kind heeft Hij ervoor moeten afstaan en overhebben om dat wonder van genade in het leven van verloren mensen te kunnen doen. Wie in Jezus gelooft, mag ervan verzekerd zijn dat Hij voor rekening van de HEERE ligt én van Zijn vaderlijke zorg. Met minder kunnen we niet toe!

Ds. C. J. Droger is predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Vlaardingen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.