vluchtelingenkamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2020 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie blij met Nederlandse bijdrage aan opvang minderjarige asielzoekers Griekenland

Nederland en Griekenland gaan de samenwerking in de opvang van vreemdelingen in Griekenland verder intensiveren. Dit schrijft het AD naar aanleiding van afspraken tussen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) en haar Griekse ambtsgenoot Giorgos Koumoutsakos.

Nederland gaat Griekenland gedurende drie jaar ondersteunen met het verder opzetten en versterken van een voogdijsysteem voor minderjarige asielzoekers. Ook worden op korte termijn 48 alleenstaande minderjarigen ondergebracht in door Nederland gefinancierde opvangvoorzieningen op het Griekse vaste land. Die plekken moeten ook drie jaar beschikbaar blijven, waardoor zo'n 500 minderjarigen geholpen kunnen worden. 

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en haar diaconale poot Kerk in Actie riepen het kabinet vorige maand op om 500 minderjarige vluchtelingen uit de kampen in Griekenland naar Nederland te halen. Scriba René de Reuver en directeur Jurjen de Groot van Kerk in Actie stellen dat duizenden mensen, onder wie veel kwetsbare kinderen, op de eilanden opeengepakt zitten met onvoldoende warm water, hygiëne en medische zorg. Ook de ChristenUnie wees eerder op de voor asielzoekers schrijnende situatie in Griekse vluchtelingenkampen.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “De ChristenUnie is tevreden met het compromis om tot opvang te komen voor ruim 500 minderjarige asielzoekers in Griekenland. Voor deze kinderen is het een weg uit de mensonterende situatie in de kampen op de Griekse eilanden. Uiteraard had de ChristenUnie graag gezien dat herplaatsing een onderdeel uitmaakte van dit plan maar daar was geen draagvlak voor in de coalitie als ook niet in de Kamer.

Dit blijft echter een concrete stap voorwaarts, die voor ruim vijfhonderd kinderen een wereld van verschil maakt. Ook blijft het kabinet inzetten op een structurele aanpak waar Europese solidariteit via een eerlijk herverdelingssysteem deel van uitmaakt.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.