Ds. P. L. de Jong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. De Jong niet blij met strenge coronamaatregelen: "Ik kan soms wel janken"

"Het is niet mooi dat we niet meer in de kerk samen mogen komen. Dat we niet meer samen mogen zingen. Dat we alleen maar met een groepje samen mogen komen om een digitale dienst mogelijk te maken." Dit vertelt ds. P. L. de Jong op de website 'Geloven in de Delta' naar aanleiding van de coronamaatregelen.

Aan de ene kant heeft hij begrip voor de strenge maatregelen, maar hij wijst ook op een andere kant. "Gek dat iedereen zo luistert. Dat moet ook. Het is prima zoals de ministers het doen. Maar dezelfde mensen die bijvoorbeeld in coalitiebesprekingen voor een gemeenteraad eindeloos praten over welke winkels er wel en welke er niet op zondag open mogen, slikken in één keer dat de overheid de kerken zelf op slot doet. En iedereen voegt zich meteen. Dat komt niet door Romeinen 13, maar door de angst.

Het is verbazingwekkend dat we ons zo snel aanpassen. ‘Okay’, zeggen we dan, ‘we mogen niet meer naar de kerk, maar we mogen nog wel uit de Bijbel lezen’. En: ‘de sacramenten mogen niet worden bediend, maar we kunnen nog wel bidden’. Het is een zware beproeving voor onze Protestantse kerken en het valt me op dat we ons er zo geluidloos in voegen. Zonder protest of emotioneel gekerm om het gemis. Ik kan soms wel janken."

Digitaal kerk-zijn went steeds meer, maar het vergt ook inspanning, merkt ds. De Jong op. "In een normale dienst sta je dichtbij en zie je de mensen. Je ziet ze glimlachen, stil worden of heel ernstig worden. Een preek is een gebeuren. Nu gebeurt er niks."

Ds. De Jong deed deze uitspraken toen nog niet bekend was dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Die versoepelde maatregen zijn op woensdag 6 mei door premier Rutte bekendgemaakt. Vanaf 1 juli zijn kerkdiensten met maximaal honderd bezoekers weer mogelijk.

Lees hier het volledige interview met ds. De Jong.

Lees ook het CIP-interview met ds. De Jong: "Dominee is helemaal geen mooi beroep".

Reacties

M
Ds De Jong heeft naar mijn mening helemaal gelijk.

De kerken zijn alleen maar bang, en volgen de overheid (met haar belachelijke overtrokken maatregelen) als gedweeë hondjes.

Dit belooft niet veel goeds voor de nabije toekomst, als de overheid wordt aangestuurd door de antichrist. Want momenteel is de generale repetitie gaande, mocht het u z zijn ontgaan.

H
Corona is een sluipschutter. Zijn schootsveld beslaat zowel de kerk van binnen als van buiten. Hij gaat schieten als personen te dicht bij elkaar komen. Dodelijk gevaar. Onze overheid waakt over haar onderdanen als dienares van God. En u, Ds de Jong, als dienaar mag ook pijlen afschieten die uit de pijlkoker van Christus komen. Al is de boog digitaal. Die hebben het leven tot gevolg.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.