gkv
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2020 door Patrick Simons

GKv verliezen ruim 2000 leden

De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) krimpen. Uit recente cijfers die door het Nederlands Dagblad werden opgevraagd, blijkt dat de kerken vorig jaar ruim 2000 leden verloren.

Het dagblad vroeg de cijfers op bij het Steunpunt Kerkenwerk. Daaruit blijkt dat de GKv vorig jaar in totaal 2014 leden heeft verloren. In totaal zijn er 112.593 mensen aangesloten bij het kerkverband. Daarbij zijn ruim 73.000 belijdende leden.

Normaal gesproken stonden deze cijfers altijd in het jaarlijkse Handboek dat de GKV uitgaf. Deze kwam vorig jaar echter voor het laatst uit wegens de vernieuwde privacywetgeving.

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) ontstonden na een scheuring binnen de GKv. Een regiegroep begeleidt het eenwordingsproces. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd.

Reacties

"Over 40 jaar bestaat de vrijgemaakte kerk niet meer, omdat we niet zo mogen blijven als kerk. We kunnen geen preken van Kuyper meer hanteren. Het Christendom is besmet en heeft in de wereld een slecht imago (slavenhandel, oorlogen enz. enz.). De moderne wereld voelt zich bedrogen. We knijpen onze ogen dicht voor de natuurrampen en de oorlagen en de oprukkende aids. De Christenen moeten hun ogen open hebben voor de welvaart en de armoede in de wereld."

Dit waren woorden van Prof. drs. C.J. Haak, TU Kampen 1999.
E
Misschien dat de tijd is aangebroken dat 'er kerk' weer terug gaat naar de Bijbelse oorsprong...zoals Jezus bad; Vader maak ons één, opdat de wereld wéét dat U zond Uw Zoon...ik bid ervoor...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.