hans van zetten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

07 mei 2020 door Redactie

Sportcommentator Hans van Zetten bleek een bastaardkind: "In de Bijbel staat dat die niet in de hemel komen"

Iedere sportliefhebber kent hem van het legendarische commentaar dat hij gaf toen turner Epke Zonderland goud pakte op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. “Hij staat!” riep Hans van Zetten (71) emotioneel uit. De sportcommentator wilde als kind echter dominee worden. Totdat hij een ontdekking deed waardoor dat voornemen plotsklaps veranderde.

In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt de sportcommentator over zijn jeugd. “Bij opa en oma Van Zetten mocht ik op zondagochtend turnen in de huiskamer en met opa en oma Hoogendam kwam ik ’s zondags in de gereformeerde kerk. Al die mensen die luisterden naar die dominee, dat leek mij wel wat. Bovendien had ik een 10 voor Bijbelse kennis en op de School met den Bijbel in de Dorpsstraat in Zoetermeer moest je elke maandag een psalm opzeggen. Daar had ik ook een 10 voor.”

Het zorgt er mede voor dat Hans als kleine jongen dominee wil worden. Maar hij wordt het niet. “Ik was 10 toen ik in het trouwboekje van mijn ouders ontdekte dat zij pas in 1950 getrouwd waren. Toen was ik al bijna 2. Ik bleek een bastaardkind en in de Bijbel staat dat die niet in de hemel komen. Dat was mij onderwezen en ik geloofde dat.” Nadat hij er met zijn meester op school overpraat verandert zijn mening. “Ik begon te begrijpen dat er niets mis was met mijn ouders en mij, maar eerder met die Bijbelpassage uit Deuteronomium. Vanaf toen was dominee geen optie meer. Ik zou niets gaan verkondigen waar ik niet in geloofde.”

Lees het hele interview met Hans van Zetten in het Algemeen Dagblad.

Reacties

r
Bastaarden niet in de hemel? Dat klopt niet. Jefta was immers ook een bastaard en kreeg zelfs een heldenplaats in Hebreeën 11;)
A
Ik begrijp het gedachtegoed uit persoonlijke ervaring. Gelukkig is God groter en genadiger dan wij soms denken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.